Wimpergroei: Mythes over natuurlijke ingredienten - SerumGeeks

Wimpergroei: Mythes over natuurlijke ingredienten

Werken ze wel? 

Werken natuurlijke middelen nou wimpergroei stimulerend? In het kort, nee. Wel hebben natuurlijke middelen andere eigenschappen die een positieve werking hebben op je wimper en wenkbrauw haren. Wij willen daar in deze blog op ingaan en aan jou vertellen waarom deze natuurlijke middelen niet haargroei stimuleren, maar wel bijdragen aan verzorging en behoud van je wimpers en wenkbrauwen. Zo heb jij de juiste informatie op een rijtje en bespaart je dit tijd en onnodige moeite.

Tegenwoordig zijn er online talloze claims te vinden dat bepaalde natuurlijke middelen voor ongelofelijke resultaten kunnen zorgen. De volgende oliën en vitamines komen het meeste terug in de claims, we vertellen je graag of ze werken en natuurlijk ook hoe ze werken. 

 

 • Kokos olie
 • Groene thee extract
 • Vaseline smeren
 • Olijf olie
 • Biotine
 • Vitamine E olie
 • Shea boter

Kokos olie

Dit is een olie die naast castor olie ook veel aandacht krijgt met betrekking tot wimpergroei. Maar werkt het ook voor het groeien van wimpers en wenkbrauwen?

Voordelen van kokosnoot olie

 • Kokosnoot olie heeft een hydraterend effect op huid en haren wat een vollere look kan geven.
 • Heeft een laag moleculair gewicht waardoor het makkelijk de huid kan penetreren
 • In een studie vergeleken met mineraal olie en zonnebloem olie, was kokosnoot olie de enige die proteinverlies verminderde van haren

Proteïne: Proteïnen zijn eiwitten. En deze eiwitten zijn onder andere verantwoordelijk voor het aanmaken en behouden van structuren. Zo ook dus die van je haar. Je haar bestaat namelijk voornamelijk uit proteïne.

Natuurlijk zijn dit allemaal goede eigenschappen van deze olie, maar helaas heeft het niet een direct haargroei stimulerend effect wat in de literatuur beschreven is.

Omdat de olie veilig is voor gebruik rond de ogen kan het niet kwaad als je een poging wilt wagen. Wij zijn er van overtuigd dat het niet schade zal aanrichten en zelfs een kleine verbetering kan geven aan je wimpers door het verminderen van proteïne verlies. Maar als je echt resultaten wilt krijgen zouden we altijd een kwalitatieve wimperserum boven deze olie aanraden.

Groene thee extract

Groene thee extract is hoog in polyfenolen en flavonoïden, maar werkt het ook voor wimpergroei?

 • Polyfenolen zijn hoog in antioxidanten en kunnen daarmee huid en haren beschermen tegen veroudering. Hiermee wordt het verouderingsproces geremd
 • Flavonoïden hebben een potentieel haargroei stimulerend effect door de capillaire vaten te verstevigen en daarmee bloedcirculatie te verbeteren

In theorie zou groene thee extract kunnen helpen met  het bevorderen van wimpergroei maar helaas is dit in de literatuur niet beschreven. Daarnaast hebben wij ook geen anekdotisch bewijs kunnen vinden ervoor.

Vaseline

Vaseline heeft ook wat populariteit gekregen onder de natuurlijke behandelingen voor korte wimpers. Echter, bevat vaseline geen haargroei stimulerende ingrediënten. Dit komt omdat vaseline voornamelijk uit koolwaterstoffen bestaat. Dit houdt in dat het de huid zeker kan beschermen van uitdroging, maar niets doet om wimpergroei te bevorderen. 

We raden het daarom ook af om te smeren op je wimpers voor haargroei.

Olijf olie

De heilige olie uit het mediterrane gebied. Olijf olie wordt veelal gebruikt in de keuken, maar heeft nu ook een goede naam gekregen in de haarindustrie. Maar werkt het ook werkelijk?

 Voordelen door het gebruik van Olijf olie:

 • Dat het hoog is in vitamine E, wat gunstig is tegen het verouderen van onze cellen
 • Heeft een hydraterend effect, wat haren een vollere look kan geven
 • Heeft een antibacterieel effect

Maar helaas bestaat olijfolie uit grote moleculen en zal het daarom nooit penetreren door de huid, daarnaast heeft het geen ingrediënten of eigenschappen die direct haargroei stimulerend zijn.

Daarom raden we het gebruik ervan af voor het stimuleren van de wimpergroei.

Biotine

Het meest bekende supplement als het gaat om haaruitval en het bevorderen van haargroei. Het speelt een rol in de metabolisme van ons lichaam, waaronder de aanmaak van eiwitten.

Maar heeft het de haargroei stimulerende werking waar zoveel over gepraat wordt?

Doordat biotine gemaakt wordt in onze darmen en we het ook in lage concentraties binnen krijgen met ons voedsel, is het zeldzaam om er te weinig van te hebben in ons lichaam in een westers land. Uitzonderingen op deze regel zijn baby’s die geboren zijn met een ziekte waarbij het enzym die biotine uit ons voedsel haalt niet goed werkt, hierdoor kan biotine niet opgenomen worden in ons lichaam. Deze ziekte heet een biotinase deficiëntie.

In de US komt deze aandoening bij 1:60000 baby’s voor. Dit is dus zeer zeldzaam.

Daarnaast kunnen zwangere vrouwen nog soms verlaagde biotine waardes in het bloed hebben. Er is een studie gedaan waarbij er ontdekt is dat de helft van de zwangere vrouwen in de US zogenaamde ‘suboptimale biotine spiegels’ hadden. Daarentegen zien we bij vrouwen bijna altijd dat tijdens hun zwangerschap de haren langer en dikker worden ondanks deze verlaagde spiegels. Dit effect wordt vermoedelijk veroorzaakt door de toename in oestrogenen in het lichaam.

Kortom, zolang je niet een ernstige stofwisselingsziekte hebt is de kans vrij klein dat je significante haargroei zal krijgen van een biotine supplement voor je wimpers als je in een westers land woont.

Vitamine E olie

Vitamine E staat al langer bekend als een krachtige ingrediënt om haren te stimuleren. 
Voordelen van het gebruik van Vitamine E olie: 

Het kan mogelijk de bloedtoevoer stimuleren van de huid en haren

 • Het brengt een beschermende laag om je haren om het te beschermen tegen breuken
 • Hoog in antioxidanten maakt dit een uitstekende ingrediënt tegen veroudering van onze cellen

Als we alle eigenschappen ervan naast elkaar zetten merken we snel dat vitamine E vooral beschermende effecten heeft voor jouw wimperharen. 

Daarom zouden we het ook aanraden als je doel het verzorgen en conditioneren is van je wimperharen. Helaas bevat vitamine E geen wimpergroei stimulerende eigenschappen, daarom raden we het ook af als dat je doel is.

Shea boter

Afkomstig uit West Afrika van de Vitellaria paradoxa boom, ook wel de boom der leven genoemd. Het wordt al eeuwen gebruikt voor zijn helende eigenschappen. 

Voordelen door het gebruik van Shea boter: 

 • Studies lieten zien dat Shea boter uitstekend is voor het hydrateren van de huid
 • Het helpt je huid minder reactief te zijn tegen prikkelende stofjes. Waarschijnlijk door zijn concentraties aan het stofje amyrine, wat ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
 • Het heeft door zijn hoge antioxidanten concentratie ook het effect van je haren beschermen tegen oxidatieve stress, wat haaruitval zou kunnen verminderen

Net zoals bij vitamine E olie is shea boter alleen voor het verminderen van haaruitval, hiermee zou het een goed product zijn als je je haren wilt verzorgen en conditioneren. Helaas heeft Shea boter voor zover wij het weten geen haargroei eigenschappen en raden we het daarom af voor het verlengen van je wimpers. 

Vragen

Heb je nog vragen over bepaalde ingredienten of haargroei in het algemeen? Aarzel niet en neem dan contact met ons op via info@serumgeeks.nl