Lange wimpers: Wat je niet moet doen - SerumGeeks

Lange wimpers: Wat je niet moet doen

Iedereen wilt volle wenkbrauwen en lange wimpers hebben, helaas is niet iedereen hiermee geboren. Volle lange wimpers geven je ogen definitie en laten ze extra spreken. In deze blog vertellen we je wat je moet doen om ook volle lange wimpers te krijgen.

Zelfs als je korte wimpers hebt of wimpers met lege plekken zijn er natuurlijk oplossingen, maar welke oplossingen werken, hoe snel werken ze en ook niet onbelangrijk; hoe veel kost het allemaal? Je hebt vast al zelf onderzoek gedaan of van mensen in de omgeving gehoord over geweldige oliën en middelen. Wij vertellen wat wetenschappelijk is onderbouwd en wat echt werkt. Verleidelijke lange wimpers krijgen is eigenlijk vrij gemakkelijk, lees hieronder hoe.

De belangrijkste punten voor langere wimpers: 

In dit artikel vertellen we je niet dat je nepwimpers moet gebruiken of andere oplossingen die je niet de natuurlijk volume en lengte geven die jij wilt. Wij vertellen je juist wat je moet doen natuurlijke lange wimpers te krijgen zodat je nooit meer wimperextensies hoeft te gebruiken en juist trots bent op jouw eigen verleidelijke wimpers.

Om natuurlijk lange wimpers te krijgen moet je als eerst stoppen met schade aanbrengen aan je wimpers. Hiernaast heb je een serum nodig die wimpers laat herstellen en groeien.

Gebruik een natuurlijke wimperserum

 • Natuurlijke wimperserums
 • Prostaglandine analoog wimperserums

Verminder het gebruik van producten die wimpers schade toe brengen:

 • Het gebruik van wimperextensions
 • Gebruik van van waterproof mascara
 • Schoonheidsproducten rondom je ogen
 • Vaseline smeren op je wimpers

Schadelijke handelingen en gezond blijven

 • Veel wrijven in je ogen
 • Gebruik van wimperkrullers
 • Slapen met mascara
 • Extreme diëten 

Graag weten welke oliën en bekende wondermiddelen niet werken? Wij vertellen je er alles over de volgende artikel: Mythes over olieën voor langere en volle wimpers.

  

Wimperserums, wat doen ze eigenlijk?

Wimperserums zijn gemaakt om wimperharen te stimuleren om in een korte tijd langer en dikker te worden dan ze voorheen waren. Ook kunnen ze worden gebruikt om gaten op te vullen, zwakke wimpers te voeden en ze te herstellen na het gebruik van wimperextensions.

Een wimperserum heeft vaak verschillende ingrediënten die op een aantal manieren de haren kunnen stimuleren. Hieronder zetten we ze nog voor je op een rijtje.

Prostaglandine analogen-> Kunnen de haargroeicyclus verlengen en daarmee de haren langer de tijd te geven om te kunnen groeien voordat ze uitvallen
Peptiden–> Zorgen ervoor dat de keratine producerende cellen worden gestimuleerd om meer keratine te maken, hierdoor worden haren dikker en langer
Vitamines & botanische extracten–> Kunnen vaak de bloedtoevoer naar de haarzakjes vergroten waardoor de haren meer voedingsstoffen en zuurstof kunnen gebruiken om langer en dikker te worden

Wellicht vraag je je nu af hoelang het dan duurt voordat je resultaat ziet? Dit hangt natuurlijk af van jouw genen en in combinatie met de type wimperserum die je gebruikt. Grof geschat kunnen we de tijdsduur in twee groepen indelen, namelijk de volgende:

Tijdsduur Wimperserums met prostaglandine analogen: 2-4 weken, maximale werking na 10-12 weken
Tijdsduur wimperserums met peptiden/botanische extracten: 4-6 weken, maximale werking 12-14 weken

Nadat het gewenste resultaat is bereikt kan de toediening van 1x daags verminderd worden naar 3 maal per week.

4 Schadelijke producten voor je wimpers

 1. Het gebruik van wimperextensions

We raden het gebruik van wimperextensions af omdat je vaak er schade mee kan opdoen. We weten dat je prima je wimpers kan laten groeien met een wimperserum wanneer je extensions gebruikt. Alleen merken we toch bij vele dat bij het afdoen van de extensions er toch vaak haren worden meegetrokken of er toch schade wordt aangericht. Zo gebeurd het vaak dat haren worden meegetrokken vanaf de wortel, dit is hetzelfde beschadigende effect als epileren voor je wenkbrauwen is.

Om dit zoveel mogelijk te beperken raden we je wimperextensions af mocht je serieus willen beginnen met een wimperserum.

2. Vermijd waterproof mascara en slechte mascara's

We snappen dat waterproof de redder in nood is op regenachtige dagen, maar als het gaat om het kweken van lange wimpers raden wij ze af. Ze hebben namelijk een aantal negatieve eigenschappen die je je wimpers niet wilt aan doen waaronder;

 • Het droogt snel op waardoor je harde wimpers krijgt
 • Het zorgt ervoor dat je wimpers sneller breekbaar worden en daardoor uitvallen
 • De sterke chemicaliën zorgen er ook voor dat dehuid rondom je ogen sneller ouder wordt waardoor je rimpels kan krijgen
 • Het is moeilijk weg te krijgen, waardoor als je contactlenzen draagt je ze af moet doen en grondig moet reinigen

  3. Vaseline smeren op je ogen

  Op het internet wordt vaak geclaimed dat vaseline goed is voor je wimpers en dat ze er langer van worden. De vraag is dan, werkt vaseline?

  Het antwoord is waarschijnlijk niet, als we kijken wat er in pure vaseline is, is er niks wat haargroei bevorderend is. Het enige wat het mogelijk zou doen is een kleine beschermende laag aanbrengen op je wimpers wat verder weinig toegevoegde waarde heeft. Daarnaast zorgt het dat je haren er zwaarder van worden en er geen tijd meer voor je wimpers en huid is om te kunnen ademen als je boven je dagelijkse routine nog een laag vaseline smeert.

  4. Talloze schoonheidsproducten rondom je ogen

  Net zoals bij het gebruik van mascara, raden we je aan om zo min mogelijk te gebruiken. De meeste mensen zullen geen directe schade van schoonheidsproducten krijgen, maar bij langdurig gebruik van verschillende producten kan dit wel bij een selecte groep voor problemen zorgen. Daarnaast kan het gebruik van vele producten onnodige stress met zich mee brengen om dat je er zoveel mee bezig bent en met verschillende producten rekening moet houden.

  We geloven heilig in de regel, less is more als het gaat om wimpers verbeteren. 

  4 Handelingen die schade aanbrengen aan je wimpers

  1. Veel wrijven in je ogen

  Iedereen heeft wel eens jeuk aan zijn ogen en het eerste wat je dan wilt doen is lekker erin wrijven. We begrijpen dat dit natuurlijke reactie is en ook erg voldoenend kan zijn. Toch raden we aan om je bewust te worden van deze handeling omdat je wimperharen erg gevoelig zijn voor aanraking.

  Het zal je daarom ook niet verbazen dat je weleens in je ogen hebt gewreven en een wimperhaar op je vinger bleef hangen. Om dit effect te minimaliseren is slim om hier bewust mee om te gaan en zo min mogelijk te doen.

  2. Slapen met mascara 

  Mocht je dit doen dan moet je hier direct mee stoppen. Mascara zit vol met chemicaliën die schade aan kunnen richten wanneer het langdurig op je wimpers wordt gesmeerd. Wimperharen zijn al zeer delicaat van nature, daarom moet je er uiterst voorzichtig mee omgaan. We raden daarom iedereen hevig af om te slapen met mascara op (ongeacht de kwaliteit ervan).

  3. Het gebruik van een wimperkruller

  Is een wimper kruller veilig? In theorie als je het netjes gebruikt zoals het hoort is het antwoord erop ja. De vraag is wie dit ook werkelijk kan waarmaken? We merken dat bij de meeste mensen het gebruik ervan toch lastiger kan zijn dat het lijkt waardoor er ongewenst haren kunnen worden getrokken vanaf de wortel. Het spreekt voor zich dat dit erg schadelijk is voor je wimpers.

  Daarentegen is het gebruik ervan een effectieve manier om je ogen te openen en je wimpers er beter uit te laten zien.

  We raden het gebruik ervan af maar snappen er wel de waarde van, waarbij als je het gebruikt je de frequentie het beste kan minimaliseren. Om dit veilig te kunnen doen hebben we nog een aantal tips voor je waar je rekening mee kan houden om veilig om te gaan met je wimpers tijdens het gebruik van een wimperkruller.

  • Niet curlen na het toedienen van mascara
  • Vervang de kussentjes elke 3 maanden en goed in de gaten of ze vuil zijn
  • Verwarm je kruller met warm water of een föhn voor het gebruik ervan zodat je je wimpers makkelijker kan stylen
  • Maak gebruik van een kwalitatieve wimper kruller

  4. Speciale diëten volgen

  De internet staat tegenwoordig vol met ‘experts’ die claimen dat je deficiënt bent in een bepaalde vitamine of mineraal en het oplossen hiervan je leven zal veranderen.We willen je hierbij vertellen dat de kans vrij klein is om een simpele reden. De meeste van jullie die dit lezen komen uit een westers land met een overvloed aan eten. De kans dat je in een westers land met een redelijk gevarieerd dieet een vitamine/mineraal deficiëntie hebt is redelijk klein.

  Hierbij gaan we er natuurlijk van uit dat je een gevarieerd dieet hebt. Mocht dit niet zo zijn raden we aan om aanpassingen te maken aan je dieet. Mocht je niet weten waar je moet beginnen, is dit makkelijk op google te vinden.

  Twee uitzondering zijn er in ons ogen op de regel:

  • Één van de uitzonderingen wat redelijk vaak voorkomt bij vrouwen is een gebrek aan ijzer. Hierbij adviseren we om je intake van rood vlees/ donkere groene groenten te verhogen om dit te normaliseren. Mocht je dit niet lekker vinden of vegetarisch/veganistisch zijn, kan je altijd nog een haargroei supplement nemen die ijzer bevat.
  • De tweede uitzondering is een vitamine D deficiëntie, vooral voor individuen met een donkere huidskleur.  Hierbij adviseren we je huisarts te raadplegen mocht je denken dat je hierin deficiënt bent.