20 vragen over haargroei supplementen - SerumGeeks

20 vragen over haargroei supplementen

Haargroei supplementen zijn een uitstekende keuze om je haren te verzorgen en tegelijkertijd diverse oorzaken van haaruitval aan te pakken!

1. Wat zijn haargroei supplementen?

Haargroei supplementen zijn voedingssupplementen die worden gebruikt om de haargroei te bevorderen. Ze bevatten vaak vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die de haargroei ondersteunen. Daarnaast bevatten veel haargroei supplementen ingrediënten die de DHT-gehalte in het bloed omlaag haalt.

Dit komt doordat DHT één van de belangrijkste oorzaken is van haaruitval (zowel bij mannen als vrouwen).

2. Werken haargroei supplementen echt?

Indien je een kwalitatief supplement gebruikt en het ook bestemd is voor jouw onderliggende oorzaak van haaruitval dan zeker. De resultaten hiervoor zijn natuurlijk verschillend per mens.

Iemand die bijvoorbeeld biotine tekort heeft en een biotine supplement gebruikt, zal hierdoor veel haargroei bemerken. In tegenstelling tot iemand die hetzelfde supplement gebruikt die geen biotine tekort heeft, die zal er namelijk vrijwel niks van merken (buiten snelgroeiende nagels). 

3. Welke ingrediënten zijn aanwezig in haargroei supplementen?

De meeste haargroei supplementen bevatten een combinatie van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen, zoals biotine, vitamine D, ijzer, zink, foliumzuur en collageen en diverse plantenextracten die DHT verminderen.

4. Kunnen haargroei supplementen bijwerkingen hebben?

Hoewel de meeste haargroei supplementen veilig zijn, kunnen sommige bijwerkingen veroorzaken, zoals maagklachten, diarree en allergische reacties. Diverse plantenextracten kunnen ook de werking van medicijnen aanpassen doordat ze worden verwerkt door dezelfde enzymen in de lever. Daarom is het belangrijk om na te gaan of er een probleem is bij het gebruik van een haargroei supplement en medicijnen tegen hoge bloeddruk, diabetes en hoge cholesterol.

5. Zijn haargroei supplementen veilig om te gebruiken?

Over het algemeen zijn haargroei supplementen veilig om te gebruiken. Maar het is altijd verstandig om met een arts te praten voordat je een nieuw supplement gaat gebruiken, vooral als je andere medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt.

6. Moet ik met mijn arts praten voordat ik haargroei supplementen ga gebruiken?

Het is altijd verstandig om met een arts te praten voordat je een nieuw supplement gaat gebruiken, vooral als je andere medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt.

Indien je geen medische aandoening hebt en geen bekende ziektes hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken voor een haargroei supplement.

7. Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie bij het gebruik van haargroei supplementen?

Het duurt meestal enkele weken tot enkele maanden voordat je resultaten ziet bij het gebruik van haargroei supplementen. Het duurt namelijk een tijd voordat er een effectieve verlaging is opgetreden van het DHT-gehalte in het bloed. Daarnaast duurt het ook een tijdje voordat sommige mineralen en vitamines op peil zijn in je lichaam die haaruitval kunnen veroorzaken als je er een deficiëntie in hebt.

8. Hoe vaak moet ik haargroei supplementen innemen?

Dit kan variëren afhankelijk van het supplement. Lees de instructies op het supplement en volg de aanbevolen dosering. Over het algemeen wordt het dagelijkse 1-3x aangeraden om een supplement in te nemen omdat het lichaam continue doorgaat met het hormoon produceren die verantwoordelijk is voor haaruitval. Daarnaast heb je ook continue een hoeveelheid nodig van een bepaalde vitamine of mineraal. Dit omdat mineralen en vitamines worden gebruikt om dagelijkse processen in het lichaam in stand te houden.

9. Kan ik te veel haargroei supplementen gebruiken?

Ja, het is mogelijk om te veel haargroei supplementen te gebruiken. Te veel van bepaalde ingrediënten, zoals vitamine A, kan giftig zijn. Volg altijd de aanbevolen dosering op het supplement.

10. Zijn er voedingsmiddelen die van nature haargroei bevorderen?

Ja, er zijn voedingsmiddelen die van nature haargroei bevorderen, zoals eieren, zalm, zoete aardappelen, spinazie en avocado.

Indien je al een gevarieerd dieet eet zullen deze producten niet erg veel bijdragen aan haargroei, het is voornamelijk als je deficiënt bent in een vitamine of mineraal die in deze producten veel voorkomt.

11. Zijn er specifieke supplementen die beter werken voor haargroei dan anderen?

Supplementen die zowel vitamines als mineralen bevatten en daarnaast DHT-blokkers zijn vaak het beste. Dit om de volgende reden:

Ze tackelen twee problemen voor mensen met haaruitval: Indien iemand haaruitval door een vitamine/mineralen deficiëntie wordt dit aangepakt evenals haaruitval veroorzaakt door een hoog DHT gehalte. 

12. Kan ik haargroei supplementen combineren met andere haarbehandelingen?

In de meeste gevallen is het veilig om haargroei supplementen te combineren met andere haarbehandelingen. Echter, als je twijfelt, is het altijd verstandig om een arts of dermatoloog te raadplegen.

13. Zijn er specifieke haarproblemen waarvoor haargroei supplementen effectiever zijn?

Haargroei supplementen zijn het meest effectief bij haarproblemen die worden veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen, zoals vitamine D of ijzer. Andere haarproblemen, zoals alopecia, kunnen ook worden bestreden maar niet worden ‘opgelost’ zoals bij een mineraal of vitamine deficiëntie.

14. Moet ik haargroei supplementen blijven gebruiken om de resultaten te behouden?

Ja, dit omdat de processen in het lichaam die haaruitval veroorzaken en continue doorlopend proces zijn. Dit betekent dat je het ook elke dag opnieuw moet bestrijden, vandaar ook een dagelijks gebruik van haargroei supplementen.

15. Zijn er bepaalde groepen mensen die geen haargroei supplementen mogen gebruiken?

Sommige mensen, zoals zwangere vrouwen, mensen die bloedverdunners gebruiken, en mensen met bepaalde medische aandoeningen, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van haargroei supplementen. Het is daarom altijd verstandig om vooraf een arts te raadplegen.

16. Kunnen kinderen haargroei supplementen gebruiken?

In het algemeen worden haargroei supplementen niet aanbevolen voor kinderen, mits voorgeschreven door een arts. Dit komt doordat de voedingsbehoeften van kinderen anders zijn dan die van volwassenen. Daarnaast zijn studies die keken naar het effect van supplementen gedaan op 18-jarige of ouderen, daardoor is er geen data en geen duidelijke advies voor het aanraden van supplementen voor kinderen.

17. Hoeveel kosten haargroei supplementen gemiddeld?

De kosten van haargroei supplementen variëren afhankelijk van het merk, de ingrediënten en de hoeveelheid in de fles. Gemiddeld kosten haargroei supplementen tussen de € 10 en € 50 per fles.

18. Waar kan ik haargroei supplementen kopen?

Haargroei supplementen zijn verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen, apotheken en online winkels die supplementen verkopen.

19. Moet ik speciale voorzorgsmaatregelen nemen bij het opslaan van haargroei supplementen?

Bewaar haargroei supplementen op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht. Zorg ervoor dat de fles goed gesloten blijft om de kwaliteit van de supplementen te behouden.

20. Zijn er alternatieven voor haargroei supplementen die net zo effectief zijn?

Een gezond dieet dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals vitamine D, ijzer en zink, kan helpen de haargroei te bevorderen. Daarnaast zijn er ook bepaalde haarmaskers en haarbehandelingen die kunnen helpen bij het stimuleren van de haargroei.

Het meest effectieve wat je kunt voor haargroei (specifiek als het gaat om haaruitval veroorzaakt door DHT) zijn hoofdhuid massages. Deze zijn uitstekend in het verminderen van de chronische ontsteking die is aanwezig is in het hoofdhuid van iemand met alopecia androgenetica.