20 vragen over anti haaruitval shampoos - SerumGeeks

20 vragen over anti haaruitval shampoos

Haaruitval is een probleem waar vele mee kampen, gelukkig kan je er zeker iets tegen doen. Een kwalitatieve anti haaruitval shampoo kan een goede bijdrage leveren in de strijd tegen haaruitval!

 1. Hoe werken anti haaruitval shampoos?

Anti haaruitval shampoos werken op diverse manieren, waaronder:

Het blokkeren Van DHT: Door DHT te blokkeren wordt het proces van haarwortel miniaturisatie tegen gegaan. Doordat dit proces wordt gestopt wordt de haarwortel gezonder en dikker, dit resulteert indirect tot gezondere en dikkere haren

Het tegen gaan van inflammatie: Door ontstekingsremmende ingrediënten (vaak oliën of plantenextracten) kunnen anti haaruitval shampoos ontstekingen remmen die in de hoofdhuid aanwezig zijn. Zoals velen van jullie weten is haaruitval (zowel mannelijke als vrouwelijke) een ontstekingsreactie. Door de ontsteking te remmen kunnen voedingsstoffen en zuurstof zich makkelijk verplaatsen naar de haarzakjes. Dit resulteert in gezondere en vollere haren.

Het stimuleren van haargroei: Dit kan gebeuren op meerdere manieren. Eén ervan is het verhogen van de bloedtoevoer naar de haren toe, dit is mogelijk door ingrediënten- (voornamelijk plantenextracten) die een bloedvat verwijdende effect hebben. Hierdoor worden er meer voedingsstoffen vervoerd naar de haren en worden ook actief ontstekingen geremd. Ten tweede heb je stoffen die ervoor zorgen dat de haren zich langer kunnen bevinden in de groeifase, cafeïne is hier een bekend voorbeeld van.

2. Zijn anti haaruitval shampoos effectief bij het verminderen van haaruitval?

Over het algemeen hebben mensen er baat bij en bemerken na gemiddeld 2-3 maanden resultaat. Om een voorbeeld te geven: Gemiddeld gezien hebben shampoos met 1% ketoconazol/1% piroctone olamine hetzelfde effect als 2% minoxidil voor de hoofdhuid.

3. Wat zijn de actieve ingrediënten in anti haaruitval shampoos?

Actieve ingrediënten in anti haaruitval shampoos kunnen onder andere bevatten: cafeïne, niacinamide, ketoconazol, saw palmetto, castorolie, en rozemarijnolie, pepermuntolie, struisvogel olie

Piroctone olamine, rasp berry ketone, ecklonio cava, frambozen ketone, carthamus tinctorius, sanguisorba officinalis, egcg (epigallocatechin gallate), panax ginseng, fenugreek olie

4. Kan ik anti haaruitval shampoos gebruiken als ik dikker haar wil?

Jazeker, voor iemand om dikkere haren te krijgen moet er stimulatie zijn naar de haarwortel, daarnaast moeten er optimale conditie worden gecreëerd voor de wortel om goed in te kunnen functioneren. De optimale conditie wordt gecreëerd door ontstekingen te remmen. Zowel ontstekingen remmen als de haarwortel stimuleren zijn eigenschappen die een kwalitatieve haargroei shampoo bezit.

5. Hoe vaak moet ik anti haaruitval shampoos gebruiken?

Gemiddeld wordt een frequentie van 3x wekelijkse geadviseerd. Indien je hoofdhuid vettiger is dan normaal kan het zijn dat je richting de 4/5x moet gaan versus 1/2x keer per week.

6. Moet ik een conditioner gebruiken na het gebruik van anti haaruitval shampoos?

Vaak wordt een haargroei stimulerende conditioner geadviseerd in combinatie met een haargroei stimulerende shampoo, dit omdat een kwalitatieve haargroei stimulerende conditioner zelf ook een bijdrage kan leveren om haaruitval te hinderen en haargroei te stimuleren. Daarnaast is een conditioner handig om te gebruiken omdat anti haaruitval shampoos er bekend om staan de hoofdhuid droger te maken. Door dit tegen te werken wordt er een gezonder hoofdhuid gecreëerd wat weer kan bijdragen aan gezonder en sterker haar.

7. Kunnen anti haaruitval shampoos mijn haar beschadigen?

Als u een anti haaruitval shampoo gebruikt zoals voorgeschreven en niet te vaak wast, zou dit je haar niet moeten beschadigen. Sommige shampoos kunnen echter uitdrogen, wanneer dit gebeurd en er geen actie wordt ondernemen zal het haargroei stimulerend effect verminderen. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de gezondheid van je hoofdhuid tijdens het gebruik van een anti haaruitval shampoo.

8. Is het veilig om anti haaruitval shampoos te gebruiken tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding?

Dit is moeilijk om te zeggen, aan de ene kant dringen de ingrediënten van een shampoo zelden door in de bloedbaan, maar is er helaas geen wetenschappelijk data over. Daarom neemt iedereen de veilige route en adviseert om het niet te doen.

Leuk feitje: Als zwangere vrouw heb je een verhoogde hoeveelheid aan oestrogenen. De oestrogenen in het lichaam van een vrouw zorgen ervoor dat de haren langer in de groeifase bevinden voordat ze uitvallen. Dit resulteert in bijna altijd dikker en voller haar. Je zal het beginnen te merken rond de 15 weken.

9. Kan ik anti haaruitval shampoos gebruiken als ik een gevoelige hoofdhuid heb?

Ja dat kan zeker, veel (kwalitatieve) anti haaruitval shampoos zijn gemaakt zonder agressieve ingrediënten waaronder sulfaten, parabenen of siliconen. Dit maakt het dat deze shampoos de hoofdhuid juist meer rust geven dan irritatie.

10. Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van anti haaruitval shampoos?

Buiten een droge hoofdhuid krijgen of een milde huiduitslag (wat vaak te herleiden is naar een allergische reactie) zijn anti haaruitval shampoos veilig in gebruik.

11. Zijn anti haaruitval shampoos geschikt voor alle haartypes?

In principe wel, de enige haartype waarbij moet worden opgelet op de frequentie van gebruik zijn droge haartype/droge hoofdhuid. Dit komt omdat anti haaruitval shampoos over het algemeen een uitdrogende effect hebben. Dit kan gelukkig makkelijk worden gecompenseerd door een kwalitatieve conditioner of een natuurlijke olie (zoals castor of argan olie).

12. Moet ik mijn haar nat maken voordat ik anti haaruitval shampoo aanbreng?

Ja, het is belangrijk om je haar eerst nat te maken voordat je de anti haaruitval shampoo aanbrengt. Dit zorgt ervoor dat de shampoo goed kan schuimen en zich gelijkmatig kan verspreiden over je hoofdhuid en haar.

13. Kan ik een anti haaruitval shampoo gebruiken als ik haarverlengingen of pruiken draag?

Ja, je kunt een anti haaruitval shampoo gebruiken als je haarverlengingen of pruiken draagt. Het is echter belangrijk om te controleren of het product geschikt is voor synthetische of natuurlijke haarvezels, afhankelijk van het type haarverlenging of pruik dat je draagt.

14. Moet ik mijn haar anders wassen met een anti haaruitval shampoo dan met een gewone shampoo?

Het proces van het wassen van uw haar met een anti haaruitval shampoo is over het algemeen hetzelfde als met een gewone shampoo. Het is echter belangrijk om de instructies op de fles te volgen en de shampoo voldoende tijd te geven om in te werken voordat je het uitspoelt.

De gemiddelde inwerkingstijd ligt tussen de 2-4 minuten. Daarnaast wordt het vaak aangeraden om twee keer de shampoo te gebruiken. De eerste keer om het vuil weg te spoelen en de tweede keer om de ingrediënten in te laten trekken voor een anti haaruitval werking.

15. Kan ik anti haaruitval shampoos gebruiken in combinatie met andere haarproducten?

Ja, je kunt anti haaruitval shampoos gebruiken in combinatie met andere haarproducten, zoals conditioners, haaroliën of stylingproducten, serums, lotions of supplementen. Vaak wordt dit ook aangeraden omdat anti haaruitval producten een synergetische werking met elkaar hebben (ze vergroten elkaars effect).

De kunst van anti haaruitval zit hem in het blokkeren van DHT, verhogen van de bloedtoevoer naar de hoofdhuid en het verminderen van ontstekingen. Hoe meer je dit tackelt hoe beter het gewenste effect zal zijn.

16. Moet ik een bepaalde leeftijd hebben om anti haaruitval shampoos te gebruiken?

Er is geen minimumleeftijd om anti haaruitval shampoos te gebruiken, maar het is belangrijk om te onthouden dat haaruitval kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals genetica, hormonen, medicatie of ziekte. Het kan dus het beste zijn om uw arts te raadplegen voordat je anti haaruitval shampoos gaat gebruiken als je jonger bent dan 18 jaar.

17. Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie van het gebruik van anti haaruitval shampoos?

Dit kan variëren afhankelijk van het specifieke product en de oorzaken van uw haaruitval. De meeste zien binnen 1-2 maanden een verschil in haaruitval tijdens het douchen.

Het kan zijn dat je in het begin wat meer haaruitval veroorzaakt doordat de haren zich versneld naar de uitvalfase verplaatsen om daarna weer zich in de groeifase te bevinden. Dit fenomeen heet ‘shedding’.

18. Moet ik anti haaruitval shampoos blijven gebruiken nadat mijn haaruitval is verminderd?

Jazeker, je lichaam zal nooit compleet ophouden met het produceren van DHT en daarmee per extensie het hebben van ontstekingen. Het idee achter anti haaruitval is dat je dit zoveel mogelijk blijft bestrijden omdat het lichaam zelf niet ophoudt met de hormonen en ontstekingen maken die eindverantwoordelijk zijn voor haaruitval (zowel bij mannen als vrouwen).

19. Zijn er alternatieve behandelingen voor haaruitval naast anti haaruitval shampoos?

Ja, er zijn verschillende alternatieve behandelingen voor haaruitval, zoals haartransplantatie, medicijnen, supplementen, lasertherapie en haarstimulerende massage.

Zoals boven beschreven is het belangrijk om anti haaruitval producten te combineren met andere therapieën of producten die ook anti haaruitval bevorderen.

Dit is ook de voornaamste reden waarom je na een haartransplantatie bijvoorbeeld specifieke anti haaruitval producten moet gebruiken om het effect ervan te maximaliseren (hieronder valt dus ook een anti haaruitval shampoo).

20. Zijn anti haaruitval shampoos duurder dan gewone shampoos?

Ja, bijna altijd en daar is ook een duidelijke reden voor. De ingrediënten die worden gebruikt zijn van hogere kwaliteit en ook in een hoge concentratie. Een aantal bekende voorbeelden hiervan zijn:

1% ketoconazol, 1% piroctone olamine, 1% cafeïne, struisvogel olie, ecklonio cava, sulfaat vervangers, plantenextract mixen en gepatenteerde ingrediënten.