Castor olie voor je wimpers: Het mechanisme ervan - SerumGeeks

Castor olie voor je wimpers: Het mechanisme ervan

Wat is castor olie?

Castor olie is één van de oudste medicijnen. Bij orale toediening heeft het een laxerend effect en kan het weeën opwekken. Het heeft de laatste jaren in de media veel aandacht gekregen met betrekking tot haargroei. Hierbij word er door vele bronnen beweerd dat dit de ultieme product is om haargroei te stimuleren op een natuurlijke wijze. Maar waardoor zou castor olie haargroei dan kunnen stimuleren? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst kijken waar castor olie van gemaakt is.

Opmaak castor olie

Bestandsdelen Percentages
Ricinolzuur 90%
linolzuur 4%
oliezuur 3%
stearinezuur 1%
linoleenzuur <1%

Zoals je kunt zien bestaat het merendeel van castor olie uit ricinolzuur. Dit is ook de reden waarom castor olie een hoge waarde heeft.

In dit artikel vind je:

  • Bestandsdelen
  • Ricinolzuur
  • Vitamine E
  • Eindoordeel castor olie

 

Bestandsdelen van castor olie

Ricinolzuur

Ricinolzuur is een omega-9-vetzuur. Dit stofje kan werken op de prostaglandine receptor, door het effect na te doen van een stofje wat van nature in je lichaam voorkomt, namelijk prostaglane E2. Prostaglandine E2 bindt normaal gesproken aan een receptor genaamd EP3, hierdoor kan het ervoor zorgen dat de spieren in je bloedvaten relaxeren en kalmeren. Dit is bewezen in meerdere studies waarbij er is gekeken naar het effect van castor olie op het opwekken van weeën. 

Doordat de gladde spieren relaxeren kunnen je bloedvaten wijder worden, hierdoor kunnen er meer zuurstof en voedingsstoffen vervoerd worden naar de desbetreffende bestemming, in dit geval de haarwortel. Deze verhoogde hoeveelheid aan zuurstof en voedingsstoffen zouden in theorie voor gezonder haar en snellere haargroei kunnen zorgen.

Vitamine E

Naast ricinolzuur bevat het een hoge dosis aan vitamine E. Deze vitamine kan op de volgende manier bijdragen aan het versterken van je wimperharen

  • Het bevat een hoge dosis aan antioxidanten wat de haren en huid beschermt tegen het verouderingsproces

Andere voordelen

Naast bovengenoemde eigenschappen kan het ook de haren beschermen door de haarschacht te coaten met een dun laagje olie. Daarnaast heeft het als een olie ook antibacteriële eigenschappen.

 

Eindoordeel castor olie

Natuurlijk is het nu de vraag of jij moet beginnen met castor olie voor het verlengen en verdikken van je wimper of wenkbrauwharen.

Het antwoord die we daar het beste op kunnen geven is zowel ja als nee. De reden waarom we het waard vinden om een poging te wagen met castor olie is omdat het in theorie haargroei stimulerende effecten bevat. Daar bovenop gebeurd dit door het stimuleren van een receptor die gevoelig is voor een stofje wat zijn haargroei stimulerende effect al heeft bewezen, genaamd prostaglandine analogen.

Daarentegen is er nergens in de literatuur gedocumenteerd over de haargroei stimulerende effecten van castor olie, ondanks het feit dat het zoveel populariteit heeft gekregen over de jaren heen. Het enige wat we ervoor kunnen zeggen qua werkzaamheid is dat er wel genoeg anekdotisch bewijs is op het internet van veel vrouwen die ongelofelijke resultaten ermee hebben gekregen.

Desondanks geven wij de voorkeur toch voor een kwalitatieve wimperserum die geformuleerd is uit bewezen ingrediënten, het liefst met een prostaglandine analoog voor maximale werking.

Vragen?

Heb je nog vragen over deze bijzondere olie of haargroei in het algemeen, aarzel niet en neem contact met ons op via info@serumgeeks.nl.

Advies nodig?

We helpen je graag op weg met vakkunding advies. Heb je na het lezen van onze artikelen toch nog vragen of twijfel je over welke serum het beste bij je past? Onze haar experts helpen je graag verder.