De veiligheid van wimperserums

De veiligheid van wimperserums

Wimperserums worden steeds maar populairder en trekken daardoor veel nieuwe consumenten aan. Vrijwel iedere consument vraagt zich daarbij als eerst af of wimperserums veilig zijn? Het is tenslotte iets wat je op een gevoelige plek op het lichaam smeert. In deze blog gaan we dieper in op de veiligheid van wimperserums.

Wimperserum design

Een wimperserum komt vaak in een kleine tube waarin een applicator vastzit aan het dopje van het flesje. De applicator zelf is zo gemaakt om maar een bepaalde hoeveelheid van het serum per toediening op te vangen. Niet teveel, niet te weinig. Bijna altijd is de substantie waterige en niet zwaar. Olieachtige wimperserums zijn er ook maar die raden we af vanwege het feit dat ze de wimpers onnodig zwaarder maken terwijl waterige serums dit niet doen.

Wimperserums en hun bijwerkingen

Elk product op de markt heeft zo zijn bijwerkingen, sommige zijn mild en sommige zijn wat intenser. De meest gevreesde bijwerking onder wimperserums is de zogeheten ‘irisverkleuring’. Dit is het fenomeen dat iemand met gekleurde ogen (blauw,groen,hazel) de lichte kleur verliest in zijn iris en dit vervangen wordt met een donkerbruine pigment. Super eng en ook nog eens onomkeerbaar! Er wordt online verteld dat dit kan gebeuren door het stofje bimatoprost en zijn verwanten ervan. 

De vraag is dan ook kan dit gebeuren bij een wimperserum?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst kijken waar dit stofje vandaan komt. Bimatoprost werd gebruikt voor mensen met hoge bloeddruk waarbij het sommige artsen opviel dat de het stofje als bijwerking de wimpers langer,dikker en donkerder maakten! Hieruit is de wimperserum industrie ontstaan en zijn er talloze serums op de markt gekomen die dit stofje en zijn verwanten ervan bevatten.

In deze studies werd er helaas ook gerapporteerd dat mensen een verkleuring kregen van hun mooie licht gekleurde ogen. Iets wat je natuurlijk niet wilt hebben. Daardoor is er de notie ontstaan dat wimperserums dat natuurlijk ook kunnen veroorzaken en je dit daarom niet moet gebruiken.

Er is alleen één belangrijke detail die vaak niet wordt benoemd…

Bij oogdruppels voor hoge bloeddruk werden de druppels direct op de iris gedruppeld. Terwijl je bij een wimperserum het op de ooglidrand toedient en het daardoor nooit op de iris terecht komt. Er is daarom ook niet in de literatuur beschreven dat iemand irisverkleuring krijgt bij het toedienen van een wimperserum op de ooglidrand.

Terechtkomend op onze vraag m.b.t. wimperserums en irisverkleuring…

Het antwoord hierop is nee!( *indien je de juiste toedieningswijze aanhoudt). 

Andere bijwerkingen die mild van aard zijn o.a. rode ogen, jeukende ogen, gezwollen ogen. Deze bijwerkingen treden voornamelijk op door een gevoeligheid/allergische reactie op een stofje binnenin de wimperserum. Dit verschilt natuurlijk per persoon, indien je gevoelig bent voor cosmetica raden we je aan om een wimperserum te kiezen met een kleine ingrediëntenlijst. Hoe minder stofjes er aanwezig zijn in een wimperserum hoe minder ingrediënten er zijn waar jij verkeerd op kan reageren. Gelukkig zijn de meeste mensen niet gevoelig voor de stofjes in wimperserums. Ook is het zo dat na regelmatig toediening de meeste lichamen wennen aan de stofjes en de bijwerkingen vanzelf verdwijnen.

Indien je toch gevoelig bent na langdurige toediening raden we je aan om de dosering te verminderen, of te kijken naar een alternatief.

Een andere bijwerking die soms voorkomt is verdonkering van de kleur rondom de oogleden ook wel ‘hyperpigmentatie’ genoemd. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door prostaglandine analogen. Het is op zichzelf een onschuldige aandoening, die bijna altijd verdwijnt na het staken van een wimperserum. Indien je hier bang voor bent en het absoluut niet wilt hebben raden we je een wimperserum aan die geen prostaglandine analogen bevat. 

Voor wie zijn wimperserums niet veilig?

Consumenten vragen zich terecht af welke groepen geen gebruik mogen maken van een wimperserum. Over het algemeen wordt het afgeraden voor de volgende groepen om een wimperserum te gebruiken; Kinderen onder de 18 jaar, zwangere vrouwen, chemotherapie patiënten ( die actief nog een kuur doen) of vrouwen die borstvoeding geven. De reden hiervoor is dat alle onderzoek die is gedaan naar wimperserums en de stofjes die erin zitten ,gebeurd is bij mensen die niet in deze groep vallen, oftewel gezonde niet zwangere volwassenen van boven de 18 jaar. Het wil dus niet per direct zeggen dat het schadelijk is voor deze groepen, maar omdat er geen data over is wordt het afgeraden om het te proberen.

Zijn wimperserums veilig?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn rode of jeukende ogen die vaak vanzelf overgaan. Iris verkleuring is een fenomeen die bij de correcte toediening van een wimperserum nooit zal optreden. Hyperpigmentatie is een fenomeen die bij staken bijna altijd vanzelf overgaat. Kortom, wimperserums hebben vrijwel geen schadelijk effecten (op lange termijn) en zijn daarmee voor bijna alle consumenten veilig voor gebruik. 

We raden altijd aan om een skin test te doen voor het gebruik van een wimperserum om te controleren of je ergens gevoelig voor bent in het serum. Indien dit niet het geval is, kan je de wimperserum toedienen op je ogen en binnen een aantal weken fantastische natuurlijke resultaten verwachten!