20 vragen over wimperserums en wimpergroei - SerumGeeks

20 vragen over wimperserums en wimpergroei

Dunne en nauwelijks zichtbare wimpers zijn een probleem voor veel vrouwen. Gelukkig kun je met behulp van een wimperserum de groei van lange en volle wimpers stimuleren. Hieronder zetten we alle vragen met betrekking tot serums op een rijtje.

 1. Wanneer breng ik het wimperserum aan?

Bij de meeste serums is dagelijks eenmaal aanbrengen voldoende. Het is belangrijk om 24 uur te wachten voor het volgende gebruik. Kies voor een vast tijdstip, bij voorkeur ’s avonds, zodat het aanbrengen een routine wordt en je het minder snel vergeet.

 2. Moet ik het wimperserum echt dagelijks aanbrengen?

Ja, in elk geval wanneer je nog maar net begonnen bent met het gebruik ervan. Dit is nodig omdat de concentratie werkzame stoffen in een serum eerst het juiste niveau moet bereiken om zijn werk goed te kunnen doen. Alleen bij toepassing van consequent gebruik wordt na enige tijd het gewenste resultaat zichtbaar. Daarna kan worden overgegaan tot twee of drie keer per week aanbrengen.

 3. Moet ik een serum permanent blijven gebruiken?

Om het behaalde resultaat te behouden, moet je het serum altijd blijven gebruiken. Alleen zo blijft de concentratie werkzame stoffen op het juiste niveau, waardoor de haarzakjes voortdurend gestimuleerd worden. Gelukkig kan je na het behalen van de gewenste reusltaten je toedieningsfrequentie verlagen naar 2 a 3 keer per week.

 4. Ik heb het gewenste resultaat bereikt. Wat als ik nu toch stop?

Zoals hierboven gezegd: om het resultaat te behouden, moet het serum permanent gebruikt blijven worden. De wimpers (en alle andere haren) volgen een vaste groeicyclus. Gebruik van een serum verlengt de groeifase van wimpers en zorgt voor meer bloedtoevoer en aanmaakstoffen. Hierdoor worden de wimpers dikker en langer. Als je stopt met het aanbrengen van het serum zullen deze dikkere en langere wimpers uitvallen en worden vervangen door wimpers die net zo lang en dik zijn als de wimpers die je had vóór je met het serum begon.

 5. Is het erg als ik een of meerdere dagen vergeten ben het serum aan te brengen?

Dat is niet erg, maar begin zo snel mogelijk weer met het dagelijks aanbrengen van het serum.

 6. Wanneer zie je de eerste resultaten van het gebruik van serum?

Dit is natuurlijk een belangrijke vraag, maar ook eentje die lastig te beantwoorden is. Een aantal factoren spelen hier namelijk een rol en op een aantal daarvan heb je zelf wél invloed, maar op een aantal ook niet. Je kunt zelf het resultaat bespoedigen door het juiste serum te kiezen en dit elke dag op de juiste wijze aan te brengen. Je weet echter niet in welke fase je afzonderlijke wimperharen verkeren en hoe goed en/of gevoelig je op het gebruikte serum zult reageren. Omdat het onmogelijk is om met alle variabelen rekening te houden, stellen we dat je gemiddeld tussen de twee en zes weken resultaat mag verwachten.

 7. Ik gebruik een serum en mijn wimpers vallen uit! 

Wees gerust, dit is geen reden tot paniek. Het kan zijn dat je wimpers zich in de telogene fase bevinden. Hierbij worden de reeds aanwezige wimpers afgestoten om plaats te maken voor de nieuwe haartjes die zich nog in de groeifase bevinden. Alle haartjes bevinden zich in hun eigen cyclus. Hierdoor zijn ze nooit allemaal tegelijk in de groei en vallen ze nooit allemaal tegelijk uit.

 8. Hoelang doe ik met een flesje wimperserum?

Wanneer je het borsteltje een keer in het flesje dompelt heb je voldoende voor de behandeling van beide wimpers. Bij een gebruik van 3 ml per dag gaat een flesje gemiddeld 2 maanden mee.

 9. Heeft het nut om meerdere keren per dag het serum aan te brengen?

Nee, dat is jammer genoeg niet effectief. Dat komt omdat er maar een beperkte hoeveelheid van het serum kan worden opgenomen door je huid.

 10. Kan ik het serum ook op mijn onderste wimpers gebruiken?

Omdat aan de onderkant van je oog weinig wimpers zitten, is er een grotere kans dat het serum in je oog terecht komt. Om schadelijke effecten te voorkomen wordt bij de meeste serums dan ook afgeraden deze op de onderste wimpers aan te brengen.

 11. Groeien de onderste wimpers dan niet mee?

Toch wel. Door het knipperen met je ogen wordt het serum van de bovenste wimpers ook verdeeld over de onderste wimpers.

 12. Kan ik mijn wimperextensions dragen terwijl ik een serum gebruik?

Dat kan, maar gebruik dan een serum op waterbasis en het liefst zonder olie.

 13. Kan ik voor mijn wenkbrauwen ook een serum gebruiken?

Dat kan, omdat de huid rond de wenkbrauwen dikker is dan die rond de ogen. Hierdoor zullen rond de wenkbrauwen minder snel irritaties optreden. Let op: het tegenovergestelde is niet aan te raden. Wenkbrauwserums bevatten hogere concentraties werkzame stoffen. Deze zullen bij gebruik op de wimpers eerder en erger gaan irriteren.

 14. Kan ik een wimperserum gebruiken als ik contactlenzen draag?

Dat kan! Je moet de contactlenzen wel eerst verwijderen voor je het serum aanbrengt. Wacht na het aanbrengen 20 minuten voor je de lenzen weer terug in doet.

 15. Ik heb serum in mijn oog gekregen. Wat moet ik nu doen?

Het belangrijkste is je oog te spoelen met koud water. Is het daarna niet over en blijft je oog geïrriteerd? Stop dan een paar dagen met het gebruik van het serum. Is de irritatie verdwenen, dan kun je het serum weer gaan gebruiken.

 16. Wat moet ik doen als mijn ogen geïrriteerd zijn?

Als je ogen geïrriteerd raken door het serum, stop er dan meteen mee. Laat je ogen een aantal dagen tot rust komen. Een mogelijke oorzaak van de irritatie zou een te grote hoeveelheid serum op het borsteltje kunnen zijn. Een keer dompelen in het flesje is voldoende voor beide ogen. Zijn de ogen niet meer geïrriteerd, breng het serum dan nogmaals aan in een lagere dosering. Raken de ogen opnieuw geïrriteerd? Dan ben je misschien allergisch voor een van de bestanddelen van het wimperserum. Je moet dan stoppen met het gebruik ervan.

 17. Ik heb een gevoelige huid. Moet ik bang zijn voor een allergische reactie?

De meeste serums zijn ophthalmologisch en dermatologisch getest. Ondanks dat ze veilig zijn verklaard, kan er bij een aantal mensen toch een gevoeligheid optreden voor een bepaalde stof in de samenstelling van het serum. Om uit te sluiten dat je allergisch bent voor een serum kun je een skin test uitvoeren. Je smeert dan een beetje van het serum op je arm of hand en wacht vervolgens even een kwartiertje af. Ontstaat er geen pijn, zwelling, jeuk of roodheid? Dan ben je naar alle waarschijnlijkheid niet allergisch voor de bestanddelen van het serum en kun je het probleemloos op je wimpers aanbrengen.

 18. Wanneer mag je geen wimperserum gebruiken?

Breng het serum niet aan als je: 

  • een oogaandoening hebt (neem in dat geval altijd eerst contact op met je arts over het gebruik van een wimperserum)
  • jonger dan 18 jaar bent
  • chemotherapie gehad hebt of als je die binnenkort krijgt
  • zwanger bent
  • borstvoeding geeft.

 19. Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie ontstaat als er in de huid een grotere, lokale concentratie van pigment ontstaat. Er is dan sprake van een overproductie van melanine. Hierdoor kleurt de huid donkerder. Het gebruik van een serum kan mogelijk hyperpigmentatie veroorzaken. Staken van een serum maakt dit bijna altijd ongedaan.

 20. Kan een wimperserum irisverkleuring veroorzaken?

Bij normaal gebruik zal een serum niet zo snel tot verkleuring van de iris leiden. Druppel je het serum rechtstreeks ín het oog, dan kan dit wél tot verkleuring van de iris leiden. We hier uitgebreid een blog over geschreven.