Chemotherapie en wimperserums

Chemotherapie en wimperserums

Wij krijgen veel vragen van consumenten m.b.t. wimperuitval van de wenkbrauwen en wimpers en het gebruik van serums. Daarom willen we in deze blog vertellen waarom chemotherapie dit veroorzaakt en hoe een wimperserum kan bijdragen aan (her)groei van je wimper en wenkbrauw haren. 

Haargroei van wimpers/wenkbrauwen

Net zoals de haren op je hoofdhuid hebben de haren op je wimpers en wenkbrauwen een haargroeicyclus die uit drie fasen bestaat, namelijk de groeifase, transitionele fase en de uitvalfase. Vaak is het zo dat wanneer de cyclus wordt verstoord door een factor ,haren vroegtijdig kunnen uitvallen. 

Dit is wat er gebeurd bij chemotherapie op de volgende manier:

Verstoren van de haargroeicyclus

Door chemotherapie krijgen de haarwortels als het ware een stressprikkel die ervoor zorgt dat de haargroeicyclus zich abrupt stopt. Wat er in de praktijk gebeurd is dat haren vroegtijdig vanaf de haargroei fase of transitionele fase zich verspringen naar de uitvalfase. Dit gebeurd bij de meeste haren gelijktijdig omdat chemotherapie een systematische behandeling is voor het lichaam. Wanneer gelijktijdig veel haren zich in de uitvalfase bevinden kan er van buitenkant worden waargenomen dat iemand veel haaruitval heeft.

Hoe gebeurd dit dan?

Zoals vele van jullie al hebben opgemerkt vallen en groeien haren snel uit en weer terug. Dit houdt op cellulaire niveau in dat haren snelgroeiende cellen zijn. Dit is precies waar chemotherapie van houd. De reden is omdat kankercellen één van de meest snelgroeiende cellen zijn in het lichaam, hierdoor kan chemotherapie er goed op inslaan, helaas is chemotherapie niet slim genoeg om onderscheid te maken tussen de goedaardige haarcellen en kwaadaardige tumorcellen. Chemotherapie snijd in essentie de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen af naar haarwortels. Deze plotselinge stop in nutriënten wordt door de haarwortel geregistreerd als een stressreactie. Door de stressreactie worden zoals hierboven beschreven haren geforceerd gedwongen om naar de uitvalfase te gaan.

Hoe kan een wimperserum helpen bij chemotherapie?


Zoals hierboven is verteld vindt haaruitval door chemotherapie in principe plaats door de verstoring van de haargroeicyclus (dat wordt veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen). Wat een wimperserum in dit geval kan doen is helpen op de volgende drie manieren;

Prostaglandine analogen: Wimperserums die dit stofje bevatten kunnen de haargroeicyclus sneller dwingen om zich (langer) te bevinden in de haargroeicyclus dan normaal. Dit resulteert vaak in langere dikkere haren op je wimpers en wenkbrauwen

Peptiden: Wimperserums die peptiden bevatten kunnen de haarwortel beter verankeren op de hoofdhuid en extra bouwstoffen geven aan de haarwortel om zo sneller weer bij originele aanvoer hoeveelheid van voedingsstoffen te zijn als voor de chemotherapie.

Botanische extracten: De meeste botanische extracten hebben als functie dat ze de vaten rondom de wimperharen verwijden. Dit resulteert vaak tot een toename van voedingsstoffen en zuurstof voor de haarwortels, precies hetgeen wat chemotherapie tegengaat. Door net zoals met peptiden sneller weer de aanvoer van voedingsstoffen terug te brengen kunnen deze stoffen veel bijdragen aan het herstel en groei van de wimper en wenkbrauwharen.

Komen mijn wimper en wenkbrauwen haren terug na chemotherapie?

Bijna altijd zullen de wimper en wenkbrauw terug groeien (zonder het gebruik van een wimperserums), dit komt omdat de haarwortel nog intact is en een haar kan produceren. Het kan wel zo zijn dat de haren korter en dunner terugkomen dan ervoren omdat de haarwortel dan dusdanig is beschadigd dat het niet meer dezelfde hoeveelheid haar kan maken. Een wimperserum is geschikt om dit proces te versnellen en beschermen.

Conclusie

Indien je chemotherapie hebt gehad en opzoek bent om je wimper en wenkbrauwen snel weer terug te laten groeien is een wimper/wenkbrauwserum een geschikt middel voor gebruik. Alle serums op onze site zijn geschikt om de haren te stimuleren na het gebruik van je chemotherapie. Indien je het moeilijk vindt om een keuze te maken, kan je ons altijd mailen op info@serumgeeks.nl

Veel gestelde vragen

Wanneer mag ik dan een wimperserum gebruiken?

Het is altijd aangeraden om een wimperserum te gebruiken nadat je compleet bent gestaakt met je chemotherapie.

Waarom dan vraag je misschien af?

Het is niet omdat wimperserums zozeer heftig reageren op chemotherapie. De belangrijkste reden waarom je geen wimperserums mag gebruiken tijdens chemotherapie is omdat er geen onderzoek naar is gedaan. Kortom, voordat een wimperserum verkocht mag worden moet het eerst op (gezonde) mensen getest worden. In deze testfase is het heel moeilijk (en onethisch) om dit op zieke patiënten te testen die actief chemotherapie ondergaan.

Een mogelijke tweede reden is omdat chemotherapie patiënten per definitie immuun gecomprimeerd zijn, dat wil zeggen dat hun immuunsysteem is verzwakt. In het zeldzame geval dat er een oog ontsteking of infectie ontstaat door een wimperserum kan dit moeilijk behandelbaar zijn of escaleren onder het gebruik van chemotherapie. Het is daarom altijd raadzaam om een wimperserum te gebruiken nadat je bent gestopt met chemotherapie en het hebt overlegd met je desbetreffende arts. 

Hoelang duurt het voordat ik resultaat zie?

Normaal kan je na 4-6 weken resultaat zien afhankelijk van de type wimperserum die je gebruikt. Prostaglandine analoog bevattende serum zitten vaker rond de 4 weken qua zichtbaat resultaat en peptide/botanische extract bevattende serums rond de 6 weken. In het geval van chemotherapie patiënten zie je in de praktijk terug dat het vaak twee keer zolang duurt voordat er zichtbaar resultaat wordt gezien. Daarom kunnen chemotherapie patiënten van een periode uitgaan rond de 8-12 weken.


Is de kans op bijwerkingen groter voor ons?

Ja en nee. Als het gaat om onschuldige bijwerkingen zoals jeuk of rode ogen blijft de kans waarschijnlijk hetzelfde omdat de reacties vaak zijn gebaseerd op gevoeligheid voor de stofjes in de serum. Je gevoeligheid voor deze stoffen zal hoogst waarschijnlijk niet veranderen door chemotherapie. Daarentegen kunnen ontstekingen en infectie wel sneller ontstaan doordat de je immuunsysteem verzwakt is en daardoor infectie minder goed kan bestrijden. Het kans maanden tot soms jaren duren voordat je immuunsysteem weer de oude is, denk er daarom goed bij na en overleg het met je arts voordat je aan een serum begint na een chemokuur.