Wimperuitval: oorzaken en tips - SerumGeeks

Wimperuitval: oorzaken en tips

Iedereen verliest wimperharen, net zoals elk ander haartje op het lichaam hebben wimperharen ook een groeicyclus waar ze zich altijd in bevinden. Wanneer de cyclus eenmaal is afgelopen zal het haartje net als elders op het lichaam uitvallen. Omdat we minder wimperharen hebben dan haren elders op het lichaam schrikken veel mensen hiervan. We willen jullie hierbij vertellen dat het verlies van 1 a 2 haren per dag volstrekt normaal is en niet iets is waar je direct actie voor hoeft te ondernemen. Daarentegen kan het wel zijn dat als je meer dan 2 wimperharen op een dag verliest voor een langere periode, er een oorzaak achter zit. Niet alleen kan het er op den duur vanuit een esthetisch oogpunt niet mooi uitzien, maar kan het ook een teken zijn van een onderliggende aandoening of handeling die schadelijk is voor jouw wimperharen en gezondheid!


Oorzaken en tips

Meestal is er niks aan de hand wanneer je maar 1 a 2 wimperharen per dag verliest, als dit meer is kan je een kijkje nemen naar de onderstaande oorzaken en tips die je wellicht kunnen helpen in het verminderen van je wimperuitval.

Genetisch

Het kan zijn dat je een genetisch aanlegt hebt om korte dunne wimpers te produceren. Het kan zomaar zijn dat je daardoor een kortere groeifase hebt van de wimperharen dan de gemiddelde persoon. Bij wimperharen wordt hier niet vaak aandacht aan besteed maar het kan zeker het geval zijn. 

Een voorbeeld is je hoofdhaar. Sommige vrouwen kunnen heel lang haren krijgen zonder enige moeite, terwijl andere vrouwen genoegen moeten nemen met een korte kapsel ondanks vele inspanningen. Dit komt door een genetisch aanleg voor een korte anagene fase, ditzelfde kan ook gebeuren bij je wimperharen.

Tip: De meest eenvoudig manier om dit aan te pakken is om een haargroeistimulerende wimperserum te gebruiken die een prostaglandine analoog bevat. Prostaglandine analogen kunnen namelijk op de haargroeicyclus aangrijpen en de anagene fase verlengen. Hierdoor zullen je haren minder snel uitvallen en automatisch ook dikker en langer worden dan normaal.

Overmatig/zwaar make up gebruik

Wimperuitval kan ook worden veroorzaakt door teveel gebruik van makeup of gebruik van te zware make up. In het bijzonder mascara, wanneer je teveel mascara aanbrengt op je wimpers kunnen ze het gewicht ervan niet verdragen en vallen ze eerder uit. Het zijn ten slotte hele delicate structuren die met de uiterst zorg behandeld moeten worden.

Ook het gebruik van mascara die te oud is kan wimperuitval geven. Elke keer dat je met het borsteltje erin en eruit gaat worden er bacteriën toegevoegd aan de inhoud in het flesje. Als je lang met een mascara doet kan dit op den duur problemen geven aan je wimpers door een mogelijk infectie.

Tip: Wees bescheiden in het gebruik van mascara, je zal snel merken wanneer je er teveel van gebruikt doordat de wimperharen niet meer mooi gaan krullen. Wees ook niet bang om soms geen mascara te dragen, dit geeft je wimpers ook de nodige rust om zich te kunnen herstellen van het dragen van al dat extra gewicht.

Tip: Probeer elke mascara die je open maakt en frequent gebruikt te vervangen na 2-3 maanden. Dit zorgt ervoor dat er nooit teveel bacterie opbouw kan plaatsvinden in je tube. Hiermee verklein je deze kans op een mogelijk infectie wat natuurlijke super erg zou zijn voor je wimpers.

Waterresistente mascara

Natuurlijk brengen waterresistente mascara’s een groot voordeel met zich mee maar dat kan niet gebeuren zonder ook mogelijke bijwerkingen te geven. Om de mascara waterproof te maken zitten er vaak waxen en siliconen in, dit heeft helaas als bijeffect dat het de wimperharen versneld kan uitdrogen. Dit kan er voor zorgen dat je wimperharen vervroegd uitvallen.

Tip: Wees spaarzaam in het gebruik van een waterresistente mascara. Het is niet erg om het af en toe te gebruiken maar als je dit dagelijks op doet moet je het ook zeker dagelijks weer afdoen. Omdat waterproof mascara moeilijk is om te verwijderen (zonder ruw te zijn) moet je hier voorzichtig mee omgaan. Het is daarom niet erg om tussendoor een kwalitatieve normale mascara te gebruiken.

Verkeerd gebruik van een wimperkruller

Wederom net als de waterfproof mascara biedt de wimperkruller een groot voordeel die je niet snel op een andere manier kunt krijgen. Dat gezegd te hebben kan dit ook voor veel problemen zorgen als je niet zorgvuldig omgaat met je wimperkruller en ook in het gebruik ervan. 

Tip: Houd je wimperkruller altijd schoon, desinfecteer hem ook om de zoveel dagen. Gebruik een wimperkruller voordat je je mascara opdoet. Verwarm de wimperkruller een kleine beetje zodat je je wimpers nog meer vorm kunt geven. Als de uiteinde ervan metaal zijn kan je dit simpelweg doen door je föhn er even tegenaan te houden. Nooit aan een wimperkruller trekken terwijl je bezig bent! Aan een wimperkruller trekken zal je wimpers niet meer gaan laten krullen.

Dit zijn voor de meeste voor zichzelf sprekende puntjes, maar we benoemen ze toch voor degene die het soms vergeten.

Foutief verwijderen van mascara/eyeliner 

Het is niet altijd makkelijk om mascara of eyeliner te verwijderen. Wanneer dit te snel of agressief wordt gedaan kan je veel schade brengen aan je wimpers, doe het daarom ook zorgvuldig.

Tip: Wanneer je een oog make-up remover gebruikt, probeer er dan één te kiezen die past bij het merk make-up wat je gebruikt. Voor iedereen die waterproof eyeliner of mascara gebruikt raden we een op olie gebaseerde remover aan. Micellair water is ook zeker een aanrader voor iedereen met een droge/gevoelige huid die gebruik maakt van een waterproof eyeliner of mascara.

Mocht je kiezen voor de natuurlijke route kan je ook een huishoudelijke olie gebruiken zoals kokosolie. Dep de olie naar keuze op een wattenschijfje en leg hem op je ogen waarbij je met een rustige neerwaartse beweging richting de uiteinde van je wimpers beweegt. Doe dit in een horizontale beweging naar het uiteinde van je ogen bij het verwijderen van een waterproof eyeliner.

Ouderdom

Helaas kan niemand dit vermijden en zullen de cellen verantwoordelijk voor de groei van je wimperharen minder goed werken na verloop van tijd net als alle andere cellen in de rest van je lichaam. Schrik daarom ook niet als de hoeveelheid wimpers die je op oudere leeftijd hebt niet meer hetzelfde is als in je jongere jaren. 

Tip: Om dit probleem tegen te gaan raden we dezelfde aanpak aan als bij mensen van korte wimpers van nature, namelijk het gebruik van een haargroeistimulerende wimperserum. Indien je opzoek bent naar maximale groei raden we een prostaglandine analoog bevattende serum aan die verrijkt is met botanische extracten en peptiden. Anders werkt een serum gebaseerd op alleen peptiden en botanische extracten ook goed, het effect duurt alleen langer voordat het zichtbaar wordt.

Hormonale stoornis/ hormonale schommelingen

Onze haren kunnen ons veel vertellen over de gezondheid van ons lichaam en geest. Zo kunnen schommelingen in hormonen een stress response opwekken in wimperharen waardoor gelijktijdig veel wimpers uitvallen. Daarnaast kan als een vrouw de menopauze ingaat ook meer wimperuitval verwachten. Dit komt omdat de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen* vermindert.

*Oestrogenen zijn onder andere verantwoordelijke voor collageen productie en het verlengen van de groeifase van haren. Door een vermindering hiervan kan je meer wimperuitval verwachten.

Tip: Wanneer je merkt dat je meer dan normaal wimperuitval hebt en een vermoeden hebt op een hormonaal probleem raadpleeg dan altijd je desbetreffende specialist of huisarts. Als het gaat om menopauze kan er niet veel aan gedaan worden aangezien het een natuurlijk proces is, maar andere hormonale problemen kunnen wellicht verholpen worden. Daarom kan je je wimpers beschermen op lange termijn.

Medische reden

Dit haakt veel aan op het bovengenoemde punt. Als je een vermoeden hebt op een medische aandoening die wellicht je plotselinge wimperuitval kan verklaren, wacht dan niet en neem contact op met je huisarts. Vooral als je al bekend bent met bepaalde aandoeningen zoals een te snel of traag werkende schildklier.

Tip: Mocht je wimperuitval door een ziekte worden veroorzaakt raden we je aan om in overleg met je huisarts/specialist pas te beginnen met een wimperserum die het zou kunnen verminderen. 

Slechte voeding/stress

Wimperuitval door slechte voeding komt weinig voor als het gaat om mensen die uit een westers land komen. We zullen daarom ook niet een lijst maken met voedingsmiddelen die je hoort te eten om je wimpers gezond te houden. Een simpele google search zal al je antwoorden m.b.t. voedingsmiddelen en wimpers beantwoorden. 

Stress daarentegen is wel belangrijk om te noemen. Door chronisch stress kan de bloedtoevoer naar je haarfollikels verminderen, hierdoor kunnen wimperharen sneller in de rustfase belanden en uiteindelijk uitvallen. Gelukkig is dit niet permanent en zullen je haarfollikels hiervan niet beschadigen. Het is daarom ook niet iets waar je je zeer zorgen om moet maken. Het is wel belangrijk om actie te ondernemen wanneer dit gebeurd, daarom is het belangrijk om je wimperuitval een beetje in de gaten te houden. Aangezien wimperuitval een duidelijk teken kan zijn dat je lichaam in stress is.

Tip: De makkelijkste manier om dit tegen te gaan is om je slaap goed te bewaken en proberen regelmatig te bewegen. Dit omdat een goede nachtrust uitstekend werkt tegen het verminderen van stress in het lichaam, waardoor je wimperharen langer in de groeifase kunnen blijven. Daarnaast is beweging belangrijk, simpel gezegd omdat sport/beweging de bloedtoevoer door het lichaam stimuleert. Dit is zijn natuurlijk heel erg voor de hand liggende tips, maar een oplossing hoeft niet altijd complex te zijn, zeker niet als het goed om stress te verminderen.