30 meest gestelde vragen over mascara's

Eén van de meest bekende make-up producten zijn tegenwoordig mascara's. Er zijn er talloze op de markt, maar welke moet jij nu kiezen en welke is het geschikst voor jouw situatie? Wat doet de ene borstel vs de andere? In deze blog proberen we de meest gestelde vragen te beantwoorden.

1. Hoe kies ik de juiste mascara voor mijn wimpers?

Het kiezen van de juiste mascara hangt af van enkele factoren.

 1. Naar welke lash look streef je?
 • Natuurlijke wimpers
 • Lange wimpers
 • Meer volume in wimpers
 • Gekrulde wimpers
 1. Wat voor een applicator wil je gebruiken?

Er zijn veel verschillende applicators met elk hun eigen effect, hieronder enkele ervan op een rijtje:

 • Spiraal borstel, geven een compromis tussen volume en krullen. Werkt soortgelijk als de bubbelvormige borstel
 • Hourglass borstels, geven een false lash effect. Ze geven zowel volume, maar daarnaast ook een lift voor je wimpers
 • Buigbare borstels, deze geven een gecontroleerd volume die je zelf nauwkeurig kan bepalen. De 90 graden borstel is specifiek gemaakt voor simpele applicatie waardoor je controle hebt over hoeveel volume je wilt toevoegen aan je wimpers
 • Kam borstels, zijn geschikt voor mensen met korte sparse wimpers. De kam is gemaakt om veel volume te geven en tijdens het toedienen ook elke wimper mee te pakken met minimale klontering.
 • Driehoekvormige borstels, gemaakt om je ogen te verlengen. De ronde kant van de borstel verspreid volume over de wimpers terwijl de kam kant de buitenste wimpers ook lift en daarmee je ogen verlengt en een cat-eye look effect creëert.
 • Gekrulde borstel, je raadt het al, ze zijn gemaakt voor een maximaal krullend effect. Geschikt voor iedereen die geboren is met wimpers recht als spaghetti. De borstel is ontworpen om de wimperharen vanaf de wortel aan te grijpen en ze mee te nemen tijdens het krullen.
 • Bal borstels, gemaakt voor wimpers die moeilijk te bereiken zijn met conventionele borstels. Voor de uiterste wimpers die moeilijk te bereiken zijn kun je met deze borstel met een verticale houding ze alsnog bereiken.
 • Kegelvormige/tapered borstels, gemaakt om alle wimpers een gelijkwaardige coating te geven. Door de kegelvormige structuur kan het uiteinde van de borstel ook de uiterste hoeken van de wimperharen meenemen.
 • Jumbo borstels, de borstel die gemaakt is voor volume. Dit is de borstel die veruit het meeste volume kan geven van alle beschikbare borstels. Voor mensen die krap zitten qua tijd en zelf al redelijke wimpers hebben is dit een perfecte borstel.
 • Skinny borstels, geschikt voor een no make-up look. Daarnaast zijn ze geschikt voor mensen met korte wimpers, de dunne borstel kan vanaf de wortel alle haren meenemen.
 • Miniatuur borstels, specifiek gemaakt voor de onderste wimpers. Voor een accurate applicatie zonder smudging is dit een must have voor iedereen die de onderste wimpers ook goed gecoat wil hebben in mascara.
 • Verstelbare borstels, hiermee kun je lash look customizen zoals jij hem wilt. Geschikt voor iedereen die van diverse looks houden.
 • S shaped mascara, lijkt veel op de hourglass vormige borstel en gekrulde borstel qua effect, alleen heeft deze mascara de focus meer op scheiding tussen alle wimpers dan volume.
 • Kwastvormige borstels, gemaakt voor een rechte applicatie i.p.v. een zijwaartse applicatie van mascara. Vaak zijn ze ook verstelbare in verschillende settings voor je keuze.
 • Bubbel borstels, zijn gemaakt met de focus op krullen. Als je meer op zoek bent naar krullen dan volume zijn deze borstels uiterst geschikt.

De applicator kan namelijk bepalen of je lange wimpers, meer volume, gekrulde wimpers of een natuurlijke look wilt.

 1. Welke formulering wil je?

Waterproof vs non water proof

Op basis van bovenstaande vragen kun je weten welke mascara je moet kiezen.

2. Wat is de beste mascara voor het verlengen van wimpers?

Voor een snel effect, zijn driehoekvormige borstels het geschiktst. Daarnaast zijn mascara’s die nanofibers hebben ook handig voor een snel verlengd effect. Deze fibers kunnen namelijk aan het uiteinde van de wimperharen vastkleven waardoor ze snel langer zijn.

Voor de lange termijn is het handig op mascara’s te vinden die een formulering hebben waar de volgende ingrediënten in voorkomen: Myristyol pentapeptide 17 en hexpeptide 16, biotinyl tripeptide-1 en acetyl tetrapeptide-3.

3. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn mascara de hele dag blijft zitten?

Een manier om ervoor te zorgen dat mascara de hele dag blijft zitten, is om een ​​waterproof mascara te gebruiken en deze aan te brengen nadat de wimpers zijn gekruld.

Een tweede optie is het gebruik van een lash primer, dit zorgt ervoor dat je wimperharen gehydrateerd worden, sterker blijven en een mascara langer op je wimpers blijven zonder te smudgen.

4. Hoe gebruik ik een mascara primer voor mijn mascara?

 1. Breng je lash primer aan vlak voor het aanbrengen van mascara in je normale make-up routine. Werk één oog tegelijk, zorg ervoor dat je je wimpers grondig in de primer omhult voor een gelijkmatige, volumineuze uitstraling. Voor meer merkbare resultaten gaan we graag in met twee lagen van primer.
 2. Breng je mascara van keuze aan de bovenkant, voordat de primer volledig droogt - daarom wil je aan één oog tegelijk werken. Dit zal helpen om je wimpers clump-free te houden. En thats it!

5. Kan ik dagelijks waterproof mascara gebruiken?

Antwoord: Het wordt afgeraden om dagelijks waterproof mascara te gebruiken omdat het moeilijk te verwijderen is en het gebruik ervan kan leiden tot uitdroging en beschadiging van de wimpers.

6. Wat is de beste mascara voor gevoelige ogen?

Antwoord: Voor gevoelige ogen is het aanbevolen om hypoallergene mascara's te gebruiken die vrij zijn van parfum en andere irriterende stoffen.

7. Hoe vaak moet ik mijn mascara vervangen?

Antwoord: Mascara moet elke drie maanden worden vervangen om hygiënische redenen en om te voorkomen dat de formule uitdroogt en niet meer effectief is.

8. Is het slecht om mascara te delen met anderen?

Het wordt afgeraden om mascara te delen omdat dit de verspreiding van bacteriën kan bevorderen en het risico op infecties kan vergroten.

9. Wat is het verschil tussen volumizing en lengthening mascara's?

Antwoord: Volumizing mascara's geven de wimpers een vollere uitstraling, terwijl lengthening mascara's de wimpers langer maken.

10. Kan mascara mijn wimpers beschadigen?

Mascara kan de wimpers beschadigen als het niet hygiënisch wordt gebruikt of als de formule te droog is en de wimpers afbreekt. Specifiek zijn waterproof mascara erom bekend de wimpers te beschadigen (helemaal als je ermee in slaap valt).

11. Hoe voorkom ik klontjes bij het aanbrengen van mascara?

Antwoord: Om klontjes te voorkomen, breng je mascara in meerdere lagen aan, beweeg je de borstel van de basis naar de punt van de wimpers en kam je de wimpers met een wimperkam.

Hierbij enkele tips voor het voorkomen van klonters:

Gebruik de tip van de borstel voor het uiteinde van de wimpers

Houd de mascara staaf horizontaal bij het bedekken van de basis van je wimpers om meer volume toe te voegen. Nadat je de top van je wimpers bereikt, draai de mascara staaf verticaal om een meer nauwkeurige toepassing en een stralende uitstraling te krijgen. Het concentreren van het grootste deel van je mascara op de basis in plaats van de tip geeft je de natuurlijkst uitziende wimpers.

Gebruik niet te veel mascara bij het opdoen

Het herhaaldelijk pompen van je mascara borstel in en uit de tube vergroot de kans op klonteren op twee manieren. Door teveel te pompen krijg je een grote hoeveelheid mascara in één keer wat leidt tot klonteringen. Ten tweede zorgt, herhaalde pompen voor lucht in de buis, hierdoor droogt het product uit wat leidt tot klonteringen op je wimpers. Draai in plaats daarvan zachtjes de staaf in de buis om het product op te halen, trek het uit in één schone beweging, wrijf het overtollige product op de mond van de buizen en breng vervolgens de mascara aan.

Beperk de hoeveelheid keren van toedienen in één sessie

Beperk je toepassing tot maximaal twee of drie jassen. Meer dan dat zal ervoor zorgen dat het product opbouwt op je wimpers en begint met klonteren.

Wiggel de borstel heen en weer

Wikkel het heen en weer bij de basis en beweeg het naar boven in een zigzagbeweging. Dit helpt om het product gelijkmatig te verdelen door je wimpers zonder de afzonderlijke wimpers te bombarderen met overtollig product.

Wacht 30 seconden met het toedienen van de tweede applicatie

Hoewel je niet moet wachten tot de mascara volledig droog is voordat je de tweede laag in gaat, raden we aan minstens 30 seconden te wachten om de eerste jas wat ademruimte te geven. Het layeren van de mascara wanneer het volledig nat is, zal je wimpers smelten en ervoor zorgen dat ze gaan klonteren.

Laat het product niet overnachten

Mascara’s, vooral waterdichte mascara's, zijn moeilijk te verwijderen aan het einde van de dag. Maar het overlaten van het product op je wimpers gedurende de nacht kan het moeilijk maken voor een nieuwe mascara om soepel te gaan wanneer je je make-up de volgende dag opdoet. Breng wat extra tijd door met je wimpers wanneer je 's nachts je make-up verwijdert. Gebruik olie of een olie-based make-up remover op een katoenen pad en houd het over je ogen gedurende 15 tot 20 seconden tot het product wegsmelt Gebruik vervolgens een zachte gezichtsreiniger om je ogen en gezichtsmake-up af te wassen.

12. Wat is de beste manier om mascara te verwijderen?

Mascara kan het beste worden verwijderd met een oogmake-up remover gemaakt met olie of micellair water.

13. Kan ik mascara gebruiken op mijn onderste wimpers?

Antwoord: Ja, het is mogelijk om mascara op de onderste wimpers aan te brengen door een miniatuur mascaraborstel met korte haartjes. Er zijn ook mascara’s hier zelfs specifiek voor gemaakt.

14. Wat is de beste mascara voor korte wimpers

Mascara’s met een skinny borstel zijn het beste voor korte wimpers. Hiermee worden alle wimpers vanuit de wortel meegenomen in de krul beweging voor een maximaal volume.

15. Kan ik mascara dragen met wimperextensions?

Het wordt niet aanbevolen om mascara te dragen met wimperextensions, omdat dit de lijm kan oplossen en de wimperextensions kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een mascara die speciaal is ontworpen voor wimperextensions of een mascara-vrij wimperverlengingsproduct zoals een wimperserum.

16. Wat doet een wimperprimer?

Door een wimperprimer te gebruiken maak je een laag van keratine om de wimperharen heen die het effect van een mascara versterken en daarnaast je wimperharen verzorgen. Kort samengevat doet een wimperprimer het volgende:

 • Bereid wimperharen voor op een mascara: Creëert een zijdeachtige, gladde textuur voor een meer intense plaatsing van mascara.
 • Geeft volume: Bouwt drama en volheid voor maximaal effect
 • Verlengt wimperharen: Maximaliseert het verlengde effect van mascara
 • Verbetert de werking van een mascara: Houd het pigment op zijn plaats voor een langere tijd en intense kleur.
 • Conditioneert: Voegt extra hydratatie toe voor sterke, gezonde wimpers.

17. Is het nodig om een wimperprimer te gebruiken met mascara?

Het gebruik van een wimperprimer is niet nodig, maar het kan helpen om je wimpers te beschermen en de mascara langer te laten zitten. Een primer kan ook helpen om je wimpers te hydrateren en te voeden, wat kan helpen bij de groei en gezondheid van je wimpers.

18. Wat is het verschil tussen mascara en wimperserum?

Mascara is een make-upproduct dat je wimpers tijdelijk langer en voller maakt. Wimperserum is een verzorgingsproduct dat de groei en gezondheid van je wimpers kan bevorderen. Het kan je wimpers langer, dikker en sterker maken op de lange termijn.

Mascara als ze haargroei stimulerende ingrediënten bevatten kunnen dit ook als een wimperserum, maar zullen nooit zo effectief zijn als een kwalitatieve wimperserum.

19. Kan mascara ooginfecties veroorzaken?

Mascara kan ooginfecties veroorzaken als het niet goed wordt gebruikt of als het wordt gedeeld met anderen. Het is belangrijk om je mascara te vervangen als het begint uit te drogen of als het langer dan drie maanden oud is.

20. Kan ik mascara op mijn wenkbrauwen gebruiken?

Ja, je kunt mascara op je wenkbrauwen gebruiken om ze voller te maken en vorm te geven. Gebruik een mascara met een kleine borstel en kies een kleur die overeenkomt met je haarkleur.

Mascara hebben het voordeel boven een brow gel dat ze een intenser look geven. Als je op zoek bent naar een meer natuurlijke minder intense look is een brow gel een geschikter product.

21. Wat is tubing mascara?

Tubing mascara is een soort mascara die een 'tubing' of 'buisvormige' formule gebruikt om de wimpers te bedekken. Deze mascara's maken buisjes rond elke wimper en bieden langdurige slijtage zonder af te brokkelen of af te geven.

22. Hoe breng ik mascara aan voor de beste resultaten?

Begin bij de basis van je wimpers en beweeg de borstel omhoog en zigzag naar de puntjes. Breng twee lagen aan voor vollere wimpers met 30 seconden ertussen. Borstel overtollige mascara uit met een wimperkam om klontjes te voorkomen.

23. Kan ik mascara dragen met contactlenzen?

Ja, je kunt mascara dragen met contactlenzen. Kies een mascara die speciaal is ontworpen voor gevoelige ogen en zorg ervoor dat je handen schoon zijn voordat je het aanbrengt.

24. Kan mascara mijn wimpers laten uitvallen?

Mascara op zichzelf zal je wimpers niet laten uitvallen, maar het verkeerd aanbrengen of verwijderen ervan kun je wimpers beschadigen en breken, waardoor ze er dunner uitzien. Daarnaast kan mascara wat te lang op je wimpers blijft ze uitdrogen en vatbaarder maken voor breken en uitvallen.

Zorg er dus voor dat je voorzichtig bent bij het aanbrengen en verwijderen van mascara en gebruik ook een zachte make-up remover die speciaal is ontworpen voor de ogen.

25. Wat is de beste manier om mascara te bewaren?

Het wordt aanbevolen om mascara op een koele en droge plaats te bewaren, bij voorkeur op kamertemperatuur en uit de buurt van direct zonlicht. Het is ook belangrijk om de dop goed te sluiten om uitdroging te voorkomen en de levensduur van de mascara te verlengen.

Tip: hoe goed je ook een mascara bewaard raden we aan om het te vervangen na 3 maanden.

26. Kan mascara gebruikt worden als eyeliner?

Het is mogelijk om mascara te gebruiken als eyeliner, maar het is niet de meest aanbevolen optie. Mascara is speciaal ontworpen voor wimpers en niet voor het aanbrengen op de waterlijn of de huid rondom de ogen. Het kan ook meer kans geven op irritatie en infectie. Gebruik daarom een eyeliner naar je keuze.

27. Welke mascara is het meest long lasting?

Mascara's die als long lasting worden aangeprezen, hebben over het algemeen een speciale formule die helpt om de mascara op zijn plaats te houden en uitlopen te voorkomen. Kijk naar mascara's die waterbestendig zijn, daarnaast zijn tubing mascara’s ook uitstekend voor een long lasting look.

28. Welke mascara is het beste voor verdikking en volume?

Mascara's met een grotere borstelkop en een dikkere textuur zijn ook vaak beter voor het maken van volume en dikte. De borstel type die hiervoor het geschiktst is, is de jumbo borstel.

29. Kan mascara gebruikt worden op nepwimpers?

Ja, het is mogelijk om mascara op nepwimpers aan te brengen om extra volume en definitie te maken. Zorg er echter voor dat je een mascara gebruikt die geschikt is voor gebruik met valse wimpers en vermijd het gebruik van olieachtige mascara's, omdat deze de lijm kunnen aantasten en de wimpers kunnen laten loskomen.

30. Hoe weet ik wanneer mijn mascara over datum is?

Over het algemeen wordt aanbevolen om mascara na drie maanden te vervangen. Als de mascara gaat klonteren, droogt of een onaangename geur begint te krijgen, dan is het waarschijnlijk tijd om het weg te gooien. Als je ooginfecties of allergieën hebt, is het ook verstandig om je mascara regelmatig te vervangen om kruisbesmetting te voorkomen.