20 meest gestelde vragen over haargroei lotions - SerumGeeks

20 meest gestelde vragen over haargroei lotions

We snappen dat het vinden en gebruiken van de juistehaargroei lotions soms lastig kan zijn. Daarom hebben we in deze blog geprobeerd de meest gestelde vragen te beantwoorden voor iedereen die wilt beginnen met haargroei lotions. Mocht je vraag er niet bij staan, aarzel niet en contacteer ons!

1. Hoe werken haargroei lotions?

Het idee achter een haargroei lotion is dat de stoffen die erin zijn verwerkt langer de tijd hebben om de huid te penetreren en hun werking te verlichten dan de meeste cosmetica producten.

De best werkende haargroei lotions zijn vaan een mix van ingredienten met de volgende eigenschappen:

- DHT remmers die het hormoon blokkeren die verantwoordelijke is voor mannelijk haaruitval.
- Haargroei stimulerende middel die de functie van minoxidil proberen te vervangen of na te doen. Een aantal bekende voorbeelden zijn: Vividine, adenosine, aminexil, redensyl, nanoxidil en Triaminodil.

2. Zijn haargroei lotions effectief?

Dat ligt eraan wat je doel is. Indien het een product is die genoeg DHT blokkers bevat en minoxidil of een vervanger ervan in een effectieve concentratie kan een haargroei lotion zeker effectief. Mits jouw doel haaruitval verminderen is.

Het stimuleren van haargroei op bijvoorbeeld een kale plek of een locatie die al veel haaruitval heeft gehad is zeer moeilijk. Zelfs met de beste formuleringen op de planeet, dit komt omdat als de haarwortel genoeg beschadigd is door DHT de wortel geen gezonde haar meer kan produceren.

3. Wat zijn de belangrijkste ingrediënten in haargroei lotions?

Simpel gezegd, kan je de belangrijkste ingrediënten indelen in 2 categorieën:

  1. Haargroei stimulerende middelen die de functie van minoxidil vervangen of nadoen. Een aantal bekende voorbeelden zijn: Vividine, adenosine, aminexil, redensyl, nanoxidil en Triaminodil.
  2. DHT blokkers waaronder: beta-Sitosterol, azalaine zuur, cafeïne, linoleenzuur, oleanolzuur, zink, brandnetel extract, rode klaver extract, ecklonia cava en EGCG. Er zijn natuurlijk veel meer stoffen die we hier niet allemaal nog kunnen benoemen. 

4. Kunnen haargroei lotions haargroei bevorderen?

Ja, mits bovengenoemde ingrediënten in een hoog genoege dosis aanwezig en de huid kunnen penetreren om hun werking te verrichten.

5. Zijn haargroei lotions veilig om te gebruiken?

Over het algemeen zijn haargroei lotions veilig om te gebruiken. Het is echter belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en eventuele bijwerkingen te bespreken met een arts voordat u begint met het gebruik ervan.

Zo kunnen sommige lotions de hoofdhuid uitdrogen omdat er alcohol inzit wat op zichzelf een uitdrogende effect heeft.

Minoxidil en zijn varianten/vervangers kunnen bij sommige mensen voor duizeligheid, hartklopping of een licht gevoel in het hoofd zorgen. Daarom word het afgeraden voor hart en vaat patienten om gebruik te maken van lotions die dit soort stoffen bevatten.

6. Hoe vaak moet ik een haargroei lotions gebruiken?

Hoe vaak u een haargroei lotions moet gebruiken hangt af van het specifieke product en de instructies op de verpakking. De meeste haargroei lotions moet je 2 keer per dag gebruiken waarbij er minstens acht uur tijd tussen 2 applicaties moet zijn voor maximale effecitviteit.

Tevens moet een toediening van een haargroei lotion minstens drie uur op de hoofdhuid blijven. Dit betekent dat je pas na drie uur kan douchen na een applicatie.

7. Moet ik mijn haar wassen voordat ik een haargroei lotions gebruik?

Ja, het is aanbevolen om uw haar te wassen voordat u een haargroei lotions aanbrengt om eventuele oliën en vuilresten te verwijderen die de absorptie van het product kunnen belemmeren.

8. Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie van een haargroei lotions?

Het verminderen van haaruitval is na een maand ongeveer al merkbaar (nadat er shedding heeft plaats gevonden). De anti haaruitval werking vindt zichtbaar plaats na ongeveer 2 maanden. Het duurt namelijk even voordat de opgebouwde dosis DHT aanzienlijk is verminderd in de hoofdhuid. Vervolgens hebben de haarwortel ook tijd nodig om weer sterke haren te kunnen produceren.  

9. Moet ik een specifiek type haargroei lotions gebruiken voor mijn haartype?

Niet perse, de primaire oorzaak van (mannelijk) haaruitval is universeel voor alle consumenten die er mee kampen. Zolang je een lotion kiest die genoeg DHT blokkers heeft en een minoxidil/minoxidil variant ben je op het goede spoor.

10. Kan ik een haargroei lotions gebruiken als ik mijn haar gekleurd heb?

Ja, over het algemeen kunt je een haargroei lotions gebruiken. Je dient tot slot de lotion zelf niet toe op het haar maar op de hoofdhuid.

11. Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van haargroei lotions?

Hoewel haargroei lotions over het algemeen als veilig worden beschouwd, kunnen sommige mensen gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten in de lotion en bijwerkingen ervaren, zoals irritatie van de hoofdhuid, roodheid, jeuk of een branderig gevoel. Het is altijd het beste om een patchtest uit te voeren voordat u een nieuw product op uw hele hoofdhuid aanbrengt.

Daarnaast wordt het afgeraden voor hart en vaat patienten om dit soort producten te gebruiken vanwege bijwerkingen die kunnen optreden zoals duizeligheid, licht gevoel in het hoofd of hartkloppingen.

12. Moet ik een bepaalde leeftijd hebben om een haargroei lotions te gebruiken?

Er is geen specifieke leeftijdsgrens voor het gebruik van haargroei lotions, maar het wordt aanbevolen om eerst een arts te raadplegen als je jonger bent dan 18 jaar. Dit omdat alle studies die hebben gekeken naar de effectiviteit van lotions, alleen participanten hadden die 18 jaar of ouder waren.

13. Zijn er natuurlijke alternatieven voor haargroei lotions?

Ja die zijn er maar wij raden het niet aan. Er zijn inderdaad hier en daar wat studies waarbij natuurlijke varianten zoals rozemarijn olie wordt vergeleken met minoxidil, maar dat is anecdotisch bewijs met weinig kracht achter zich.

Het is raadzaam om minoxidil of een kwalitatieve vervanger/variant te gebruiken in combinatie met DHT blokkers in één formulering.

14. Kunnen haargroei lotions helpen bij het verhogen van de dikte van mijn haar?

Ja, als een lotion succesvol is in het bestrijden van jouw haaruitval zal na een korte tijd de dikte van je haren ook toenemen doordat de wortel gezonder is en meer voedingsstoffen kan benutten.

15. Moet ik stoppen met het gebruik van haargroei lotions als mijn haar begint te groeien?

Nee je moet juist doorgaan. Het idee van haaruitval bestrijden ne haargroei stimuleren is dat je het elke dag opnieuw doet. Dit omdat de oorzaken van haaruitval ook een checmisch proces zijn die elke dag opnieuw doorgaat.

16. Kan een haargroei lotions de textuur van mijn haar veranderen?

Naar ons weten niet, daarmee kijken we alleen naar lotions die ingrediënten bevatten waarvan wij weten dat ze effectief zijn tegen haaruitval.

17. Moet ik een bepaalde levensstijl hebben om de effecten van haargroei lotions te maximaliseren?

Er zijn bepaalde levensstijlkeuzes die kunnen bijdragen aan een gezonde haargroei, zoals een uitgebalanceerd dieet, voldoende hydratatie, regelmatige lichaamsbeweging en het verminderen van stress. Het is altijd aanbevolen om een gezonde levensstijl te hebben.

Dat gezegd te hebben, zijn al deze handelingen qua bijdrage maar een klein gedeelte van het totale plaatje van anti haaruitval wanneer je het vergelijkt met kwalitatieve anti haaruitval lotions.  

18. Kan een haargroei lotions haaruitval veroorzaken?

Over het algemeen zouden haargroei lotions geen haaruitval moeten veroorzaken, maar het is mogelijk dat sommige mensen een allergische reactie op een of meer ingrediënten in de lotion kunnen hebben. Als je merkt dat je haaruitval hebt na het gebruik van een bepaalde lotion, stop dan onmiddellijk met het gebruik en raadpleeg een dermatoloog.

In het begin kunnen anti haaruitval lotions zeker haaruitval veroorzaken, dit heet ‘shedding’. Hierbij worden oude haren uit de rustfase verstoten en overgezet naar de groeifase, dit is een goed teken en laat zien dat de lotion zijn werking verricht. Na deze initele periode hoor je meer haargroei te zien binnen 3 maande.

19. Moet ik andere haarverzorgingsproducten vermijden terwijl ik een haargroei lotions gebruik?

Over het algemeen hoef je geen andere haarverzorgingsproducten te vermijden terwijl je een haargroei lotions gebruikt. Het is echter belangrijk om de aanwijzingen op de lotion te volgen en te kijken of er beperkingen zijn voor het gebruik van andere haarverzorgingsproducten tijdens het gebruik van de lotion.

20. Kan ik haargroei lotions combineren met andere haaruitval behandelingen?

Sterker nog, we raden het aan! Haaruitval bestrijden is een simpel spellletje:
Je moet proberen DHT en inflammatie zoveel mogelijk te bestrijden in je hoofdhuid, één van de beste manier om dit te doen is gebruik te maken van diverse producten. Zou is een tablet een goede invulling op een anti haaruitval lotion, hiermee combineer je systematisch aanpak (de tablet) met een lokale (de lotion). Beide producten zorgen ervoor dat DHT daalt en inflammatie in de hoofdhuid verminderd wordt, door ze te combineren zullen ze elkaars effect versterken.