20 meest gestelde vragen over haargroei - SerumGeeks

20 meest gestelde vragen over haargroei

Er zijn online veel misconceptie over haargroei en wat nou wel en niet werkt. We hopen je op weg te kunnen helpen met het beantwoorden van de 20 meest gestelde vragen erover. 

1. Hoe kan ik mijn haar sneller laten groeien?

De snelste en meest praktische manier om dit te doen is een biotine of MSM/collageen supplement gebruiken. Veel consumenten ervaren namelijk een snelheid in de groei van haren (en nagels) wanneer ze biotine en/of MSM/collageen dagelijks binnenkrijgen.

We willen hierbij duidelijk vermelden dat biotine, MSM en collageen niet haaruitval tegen gaan! Ze versnellen haargroei wel maar stoppen geen haaruitval. Indien je opzoek bent naar haaruitval tegen gaan zal je vrij weinig hebben aan biotine,MSM en collageen.

2. Hoeveel centimeter groeit haar per maand?

Haargroei verschilt van persoon tot persoon en kan variëren van ongeveer 0,5 tot 1,5 cm per maand.

3. Wat zijn de oorzaken van langzame haargroei en hoe kan ik dit verbeteren?

De meest bekende oorzaken zijn de volgende:

Vitamine/mineraal deficienties: specifiek ijzer, vitamine d en zink. Indien je hier een vermoeden op hebt kan je het op twee manieren testen.

  1. Direct supplementen voor vitamine.mineralen waarvan jij denkt dat je te weinig van binnen krijgt.
    2. Of het bij de huisarts vragen en mogelijk een bloedonderzoek doen naar deze vitamine/mineralen. Vaak wordt er in de praktijk ook het schildklierhoormoon (TSH), ferritine, transferrine en vitamine B12 (indien je veganistisch/vegatarisch bent) geprikt.

Het hebben van een onrustige hoofdhuid:

Dit kan betekenen dat er eczeem is op je hoofdhuid. Indien het seborrisch eczeem is zou een ketaconazol/piroctone olamine shampoo dit voor je kunnen oplossen. Indien het een andere vorm van eczeem is, is het altijd raadzaam om bij je huisarts langs te gaan. Vaak worden dan tijdelijk ontstkeingsremmers voorgeschreven.

Het hebben van een auto immunziekte zoals psoriasis of alopecia areata.

Indien je een vermoeden op psoriasis hebt is het raadzaam om bij de huisarts langs te gaan. Die zal waarschijnlijk een onstschilferingsmiddel of ontstekingsremmer voorschrijven.

Bij Alopecia areata hoef je eigenlijk niet veel te doen, in meer dan 80% van de gevallen lost dit probleem zich vanzelf op. Laat je daarom niet misleiden door merken of producten die zichzelf promoten als het wondermiddel om dit probleem op te lossen.

4. Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor de haargroei?

Dat zijn de volgende stoffen:

Vitamine D, ijzer, vitamine b12, vitamine b8, zink en vitamine b12.

5. Zijn er natuurlijke remedies die de haargroei kunnen bevorderen?

Ja die zijn er. De beste manier om op natuurlijke wijze je haargroei te stimuleren is door gebruik te maken van oliën. We verwijzen je hierbij naar onze pagina die gaat over natuurlijke oliën en welke geschikt zijn voor jouw type haren en situatie.

6. Welke haarverzorgingsproducten kunnen helpen bij het bevorderen van de haargroei?

Haarverzorgingsproducten die helpen bij het bevorderen van de haargroei bevatten vaak ingrediënten zoals biotine, keratine, collageen, proteine en DHT blokkerende plantenextracten. Shampoos en conditioners die deze ingrediënten bevatten, kunnen helpen bij het versterken van het haar en het stimuleren van de haargroei. Het is alleen moeilijk te vertellen hoe gaat ze werken omdat je natuurlijke niet weet of er van deze ingredienten een adequate hoeveelheid aanwezig ervan is en ook of er genoeg ervan doordringt en de huid penetreert.

Bij supplementen is dit wat makkelijker aangezien ze moeten vermelden hoeveel er van elk stofje inzit.

Hetzelfde geldt ook voor haargroei lotions, zolang ze DHT blokkers bevatten en middel dat de haren stimuleert zoals minoxidil of adenosine, zit je waarschijnlijk goed. Of de concentratie een effectieve hoeveelheid zijn is natuurlijk niet te zeggen, daarom moet je dit persoonlijk testen.

7. Is het waar dat regelmatig knippen de haargroei bevordert?

Hoewel het een wijdverbreide overtuiging is dat regelmatig knippen de haargroei bevordert, is er geen wetenschappelijk bewijs dat dit ondersteunt. Regelmatig knippen kan echter wel helpen bij het voorkomen van gespleten haarpunten, wat de gezondheid van het haar kan verbeteren en het er voller en langer uit kan laten zien.

8. Kan stress de haargroei beïnvloeden?

Ja, langdurige en intense stress kan de haargroei beïnvloeden en kan leiden tot haaruitval. De reden waarom dit gebeurd is omdat langdurig stress ervoor zorgt dat de haren in een soort van shock komen waardoor ze sneller de rustfase ingaan vanuit de groeifase. Hierdoor worden haren sneller verstoten en is er minder tijd voor ze om lang en dik te worden. Specifiek bij vrouwen is het zeer makkelijk om stress onder controle te houden omdat langdurig stress bij vrouwen de hormoonhuishouding dusdanig kan verstoren dat er haaruitval kan onstaan.

Het beoefenen van ontspanningstechnieken en het verminderen van stress kan de haargroei daarom helpen bevorderen.

9. Hoe kan ik beschadigd haar herstellen en toch haargroei bevorderen?

Beschadigd haar kan worden hersteld door het vermijden van hitte styling tools, zoals stijltangen en föhns, het gebruik van haarverzorgingsproducten die speciaal zijn ontworpen voor beschadigd haar, en het regelmatig knippen van gespleten haarpunten. Het bevorderen van haargroei kan worden bereikt door het eten van een gezond dieet, het masseren van de hoofdhuid en het gebruik van haarverzorgingsproducten die speciaal zijn ontworpen om de haargroei te bevorderen.

Het is verder geen rocket science:

  1. Vermijd handelingen en producten die de haren en hoofdhuid beschadigen
  2. Gebruik supplementen en shampoos/conditioners en lotions die DHT blokkerende stoffen bevatten en stoffen die de bloedvaten verwijden en daarnaast de hoofdhuid kalmeren.

10. Hoe kan ik mijn haar gezond houden om haargroei te bevorderen?

Om haar gezond te houden en de haargroei te bevorderen, moet je een gezond dieet volgen, voldoende water drinken, je haar beschermen tegen hitte styling tools en het gebruik van haarverzorgingsproducten die speciaal zijn ontworpen om de haargroei te bevorderen.

We raden aan oms hiervoor te bellen of ons een email te sturen omdat in tekst uitleggen hoe je dit op indivueel niveau kan aanpakken te complex is.

11. Zijn er specifieke supplementen die de haargroei kunnen bevorderen?

Ja, er zijn verschillende supplementen die kunnen helpen bij het bevorderen van de haargroei, zoals supplementen die biotine, vitamine D, ijzer, zink en omega-3 vetzuren bevatten in combinatie met DHT blokkerende stofjes.

12. Is het waar dat bepaalde shampoos de haargroei kunnen stimuleren?

Ja, bepaalde shampoos kunnen de haargroei stimuleren door het bevorderen van de bloedcirculatie in de hoofdhuid, het leveren van voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de haargroei en daarnaast onstekingen en DHT te remmen in de hoofdhuid.

Een aantal voorbeelden hiervan kan je hier vinden.

13. Is het mogelijk om kaalheid te voorkomen?

Hoewel kaalheid  genetisch bepaald is, kan je door snel, effectief en vooral vroeg in te grijpen veel schade voorkomen.

‘Maar welke producten moet ik dan aanschaffen om het effectief te behandelen’ vraag je je waarschijnlijk nu af?

Bel ons of stuur ons een email en we helpen je hierin graag verder!

14. Hoe lang duurt het voordat het haar weer groeit na haaruitval?

Dit hangt af van de oorzaak van de haaruitval. Bij tijdelijke haaruitval als gevolg van bijvoorbeeld medicatie of stress, kan het haar binnen enkele maanden weer beginnen te groeien. Bij blijvende haaruitval als gevolg van genetica of ziekte kan het haar echter niet meer teruggroeien nadat er meer dan 3 maanden zijn verstreken zonder het gebruik van DHT blokkerende middelen.

De reden hiervoor is dat na 3 maanden de haarwortel dusdanig beschadigd is dat er geen normale haarwortel meer kan groeien.

Het is moeilijk om te precies te zeggen wanneer de 3 maanden van start gaan voordat je moet ingrijpen, maar grof geschat kan je aanhouden dat wanneer je merkt dat je haar op een plek is uitgevallen en dunner is geworden de klok aan het tikken is.

15. Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die de haargroei kunnen bevorderen?

Ja, voedingsmiddelen die rijk zijn aan proteïne, ijzer, vitamine D en omega-3 vetzuren kunnen de haargroei bevorderen. Voorbeelden zijn zalm, eieren, noten, zaden, spinazie en avocado.

Makkelijk om te weten, is dat deze voedingsmiddelen haaruitval niet tegengaan! Het belangrijkste wat ze doen is om de juiste voedingsstoffen te leveren zodat de haren snel en goed groeien.

16. Kan het gebruik van strakke haarstijlen haaruitval veroorzaken?

Ja, strakke haarstijlen zoals vlechten en paardenstaarten kunnen haaruitval veroorzaken als ze te strak worden aangetrokken. Dit wordt vaak 'traction alopecia' genoemd. Deze aandoening komt het meest voor bij vrouwen van Afrikaanse afkomst die het haar vlechten en strak naar achter trekken.

17. Kunnen hormonen invloed hebben op de haargroei?

Ja, hormonen kunnen invloed hebben op de haargroei. Hormonale veranderingen zoals tijdens de zwangerschap of menopauze kunnen leiden tot veranderingen in de haargroei en sommige hormonale aandoeningen kunnen haaruitval veroorzaken.

In de praktijk betekent specifiek voor vrouwen dat ze goed moeten proberen om stress onder controle te houden. Het komt regelmatig voor wanneer een vrouw chronisch wordt blootgesteld aan veel stress er hormoon schommelingen kunnen plaats vinden die lijden tot haaruitval wat lijkt op mannelijk haaruitval. In tegenstelling tot haaruitval door tijdelijk stress is dit haaruitval waarbij de wortel om een één of andere reden die nog niet bekend is niet meer dezelfde kwaliteit aan haren kan produceren als voorheen.

18. Kan het gebruik van bepaalde medicijnen haaruitval veroorzaken?

Ja, sommige medicijnen kunnen haaruitval veroorzaken als bijwerking. Voorbeelden zijn chemotherapie, bepaalde antidepressiva en bloeddrukverlagende medicijnen.

Het is daarom altijd raadzaam om dit probleem met een arts te bespreken. Waarom vraag je je af?
Omdat er soms ook een gelijkwaardig medicijn is die een arts kan voorschreven waarbij de kans op haarproblemen kleiner is of zelfs helemaal afwezig is.

19. Is het waar dat het gebruik van olijfolie de haargroei kan bevorderen?

Olijfolie kan helpen bij het voeden van het haar en het verminderen van haarbreuk, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat het de haargroei bevordert.

20. Kan het masseren van de hoofdhuid de haargroei bevorderen?

Ja, het masseren van de hoofdhuid kan de bloedcirculatie in de hoofdhuid verbeteren, wat kan helpen bij het stimuleren van de haargroei. Daarnaast is er ook bewijs in de wetenschappelijke literatuur dat hoofdhuid massages haaruitval tegen kunnen gaan.

Dit gebeurd kortgezegd doordat hoofdhuid massage spanning kunnen verminderen op je hoofd, dit resulteert in een betere bloedtoever en het afbreken van littekenweefsel. Beide mechanismen resulteren in dikker haar en het tegengaan van haaruitval.

Het is aangeraden om 10 minuten de hoofdhuid te masseren om zichtbare resultaten te zien zonder onnodig veel te hoeven te masseren.