20 meest gestelde vragen over natuurlijke oliën

Natuurlijke en etherische oliën zijn veelzijdig producten die voor diverse haar en huidproblemen gebruikt kunnen worden. Ieder mens is anders en reageert daarom anders op een olie. Gelukkig zijn er talloze verschillende oliën die allemaal hun eigen unieke samenstelling hebben en daarmee diverse functie kunnen vervullen in jouw huid en haarverzorgings routine. In deze blog beantwoorden we de 20 meest gestelde vragen over natuurlijke oliën.

1. Wat zijn natuurlijke/carrier oliën?

Natuurlijke oliën zijn afkomstig uit planten, noten, zaden en vruchten. Ze bevatten voedingsstoffen die de huid en het haar kunnen voeden en hydrateren. Natuurlijke oliën worden over het algemeen verkocht in hun puurste vorm, dit betekent dat ze vaak 100%, koudgeperst en ongeraffineerd zijn.

Het idee erachter is dat wanneer de concentratie van deze olie hoog is ze hun gewenste werking het best kunnen uitoefenen, daarnaast minimaliseert het de kans op bijwerkingen omdat je te maken hebt met maar één ingrediënt.

2. Welke oliën zijn het beste voor mijn huidtype?

Dit hangt af van je huidtype. Als je een droog huidtype hebt, kun je het beste op zoek zijn naar oliën die een hoge concentratie bevatten aan essentiële vetzuren. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Jojoba olie
 • Argan olie
 • Kokosolie
 • Avocado olie

Als je een vettig huidtype hebt, kun je het beste op zoek zijn naar oliën die een lage comedogeniciteit en/of talgproductie onder controle houden, zoals:

 • Tea Tree olie (een etherische olie)
 • Grapefruitolie (etherische olie)
 • Ylang Ylang olie (etherische olie)
 • Jojoba olie

Als je meer een gevoelig huidtype hebt die snel reageert op cosmetische producten, raden we aan om oliën te gebruiken die ontstekingsremmend zijn en antioxiderend, zoals:

 • Rozenolie (etherische olie)
 • Seabuckthorn olie (etherische olie)
 • Kamilleolie (etherische olie)
 • Calendula olie (etherische olie)
 • Marula olie (etherische olie)

3. Kunnen natuurlijke oliën mijn huid irriteren?

Sommige oliën kunnen de huid irriteren als je allergisch bent voor een van de bestanddelen. Het is daarom belangrijk om een patch-test uit te voeren voordat je een nieuwe olie op je huid aanbrengt.

4. Zijn natuurlijke oliën geschikt voor alle huidtypen?

Nee, hoewel het natuurlijk is, wil het niet direct zeggen dat oliën geschikt zijn voor iedere huidtype. Zowel leeftijd, omgevingsfactoren, geslacht, hormonen, dieet, seizoensveranderingen en beschadigingen aan de huid hebben invloed hoe je reageert op een natuurlijke olie.

De vuistregel is dat als je een olieachtige huid hebt je het beste oliën kan vermijden die hoog zijn in oleic acid (oliezuur) zoals zonnebloemolie, sea buckthorn olie, Marula olie, avocado olie, olijfolie, rapsolie, saffloerolie en maisolie.

Als je een droge huid hebt, is de vuistregel dat voordat je een olie gebruik je je huid eerst moet hydrateren. Dit is belangrijk omdat natuurlijke oliën niet een krachtig hydraterend effect hebben, maar een bevochtigend effect aka moisturizing.

Twee krachtige humectanten die bekend zijn wereldwijd zijn hyaluronzuur en glycerine. Door deze producten te gebruiken voordat je een olie gebruik zal ervoor zorgen dat het vocht die wordt geabsorbeerd in het huid er ook in blijft nadat je de olie hebt gebruikt. Als je dit namelijk niet doet, is er geen vocht in je huid om te laten vasthouden door een olie.

5. Kunnen natuurlijke oliën acne veroorzaken?

Sommige oliën kunnen acne veroorzaken, vooral als je een vette huid hebt. Zoek naar oliën die licht en niet-comedogeen zijn.

De simpelste manier om dit te doen is om oliën die een hoge oleicic acid gehalte hebben te vermijden. Dit komt doordat oleic acid het effect heeft om de poriën te sluiten, als je dus al last van verstopte poriën zal het hierdoor alleen erger worden.  Hieronder een plaatje dat laat zien welke oliën het meest porie verstoppend zijn en welke niet.

6. Kunnen natuurlijke oliën helpen bij het verminderen van littekens?

Een olie die die goed hiervoor werkt, is amandelolie, het is uitstekend om littekens of striae te verwijderen wanneer het systematisch wordt gecombineerd met een dermaroller.

Een andere olie die goed werkt tegen stretch marks of striae is roseship seed oil omdat het een hoog gehalte bevat van retinoic acid dat bewezen is om de vernieuwing van de huid te verbeteren.

7. Kunnen natuurlijke oliën worden gebruikt voor het verminderen van rimpels?

Ja, de vuistregel is dat je op zoek moet gaan naar een olie die hoog is retinoic acid met andere woorden retinol. Dit is het stofje dat wordt bewonderd voor zijn anti-aging effect in diverse cosmetische producten.

Een olie die een hoge concentratie hiervan heeft in een actieve vorm is Roseship seed olie.

8. Zijn natuurlijke oliën geschikt voor dagelijks gebruik?

Ja, natuurlijke oliën kunnen veilig dagelijks worden gebruikt. Het is belangrijk om natuurlijk niet er teveel van te gebruiken. Vaak zijn enkele druppels (3-5) genoeg voor een groot gedeelte van je gezicht of lichaam.

9. Hoe moet ik natuurlijke oliën op mijn huid aanbrengen?

Je kunt natuurlijke oliën rechtstreeks op de huid aanbrengen of mengen met andere producten, zoals moisturizers. Eén van de simpelste en effectieve manieren is om ze met de vingers in te smeren over het gewenste gebied.

10. Zijn er specifieke oliën die geschikt zijn voor haarverzorging?

De bekendste en veelgebruikte carrier olie voor haarverzorging zijn jojoba olie, amandelolie, castor olie, druivenpitolie en olijfolie.

De belangrijkste etherische olie voor haarverzorging en haargroei zijn pepermunt olie, rozemarijn olie, lavendelolie, tea tree olie, ylang ylang olie en cederhout olie.

11. Kunnen natuurlijke oliën mijn haar vettig maken?

Ja, als je teveel van een olie gebruikt op de verkeerde manier, kan het zeker je haar olieachtig achterlaten.

De voornaamste reden voor het hebben van olieachtig haar is omdat er een disbalans in je talgproductie is. Als je zomaar een olie op je hoofdhuid achterlaat of erin masseert kan dit verergerd worden. Daarom wordt het aangeraden om een olie op het haar zelf aan te smeren. Een uitstekende keuze hiervoor is argan olie.

Wanneer je een olie wilt insmeren op je huid heb je er een nodig die de talgproductie onder controle houdt, hiervoor is jojoba olie de beste keuze.

12. Kunnen natuurlijke oliën helpen bij het bevorderen van haargroei?

Sommige oliën, zoals castorolie, jojoba, avocado en rozemarijnolie, kunnen helpen bij het bevorderen van haargroei.

Castor olie, jojoba en avocado olie kunnen op zichzelf gebruikt worden terwijl rozemarijnolie, tea tree olie, lavendelolie en pepermunt olie op zichzelf vaak als te sterk wordt gezien en een carrier olie nodig heeft om de etherische olie te verdunnen.

Hierbij is het belangrijk om aandacht te geven aan de zowel het aanbrengen van een kleine hoeveelheid olie op de hoofdhuid als op het haar.

13. Kunnen natuurlijke oliën helpen bij het verminderen van haaruitval?

Dit ligt compleet aan wat de onderliggende reden is voor het haaruitval. Als het komt door het hormoon DHT kun je pompoen olie gebruiken, sommige studies suggereren dat het een gelijkwaardig effect heeft aan het medicijn minoxidil. Daarnaast wordt hetzelfde gezegd over rozemarijn olie.

In onze ogen zijn oliën voor het blokkeren van DHT niet het geschiktst, je kunt dan beter overstappen op een medicijn of tablet die DHT-waardes in het bloed laat dalen.

14. Zijn natuurlijke oliën geschikt voor alle haartypen?

Nee, op basis van je haar porositeit zijn bepaalde oliën wel of niet geschikt voor je.

Haar porositeit is niets meer dan de kleine gaten die zich vormen aan de buitenkant van een haartje. Haar porositeit zegt daarmee iets over de mate van hoe snel een haartje vocht kan absorberen. Als het haartje een grote haarporositeit hebben absorberen ze snel vocht, helaas verliezen ze ook snel vocht. Medium porositeit is goed in het absorberen van haar en ook het vasthouden. Tot slot, haren met een kleine haar porositeit hebben veel moeite om vocht vast te houden.

De vuistregel voor het gebruik van de juiste olie is zoals hieronder:

Hoge porositeit: Een dikke visceuze olie (kokosnoot olie, olijfolie, castor olie, hemp seed olie, avocado olie, jojoba olie)

Medium porositeit: Deze mensen hebben geluk en kunnen in principe experimenteren met alle oliën.

Lage porositeit: Een dunne niet visceuze olie (druivenpitolie, argan olie, amandelolie, granaatappel olie en zonnebloemolie)

15. Kunnen natuurlijke oliën mijn hoofdhuid irriteren?

Sommige oliën kunnen de hoofdhuid irriteren als je allergisch bent voor een van de bestanddelen. Het is daarom belangrijk om een patch-test uit te voeren voordat je een nieuwe olie op je hoofdhuid aanbrengt.

Natuurlijke oliën kunnen de huid ook irriteren als je iemand bent die al een olieachtige hoofdhuid heeft. Een natuurlijke olie kan ervoor zorgen dat de talgproductie namelijk gevangen blijft in je hoofdhuid en opstapelt. Dit maakt je hoofdhuid op den duur een perfecte voedselbron voor schimmels (Malassezia furfur) om in te kunnen groeien, wat resulteert in jeuk, roodheid en roos of seborroïsch eczeem.

16. Kunnen natuurlijke oliën helpen bij roos?

Sommige oliën, zoals tea tree olie en lavendelolie, kunnen helpen bij het verminderen van roos. Dit zijn wel beide etherische oliën en moeten daarom altijd verdund worden met een carrier olie zoals hierboven beschreven.

Carrier oliën zijn plantaardige oliën die worden gebruikt om etherische oliën mee te verdunnen zodat ze veilig kunnen worden gebruikt voor massages of aromatherapie.

Carrier olie zijn ook geschikt om op zichzelf gebruikt te worden zoals in de vragen hierboven beschreven.

17. Kunnen natuurlijke oliën helpen bij het herstellen van beschadigd haar?

Ja, sommige oliën, zoals arganolie en jojoba-olie, kokosnoot olie of castor olie kunnen helpen bij het herstellen van beschadigd haar.

Het is belangrijk om te testen op welke olie je het best reageert, dit kan namelijk per persoon verschillen.

18. Kan ik natuurlijke oliën combineren met andere haarverzorgingsproducten?

Ja, natuurlijke oliën kunnen veilig worden gecombineerd met andere haarverzorgingsproducten. Of het daarmee de effectiviteit verbetert is nooit zeker, maar als het gaat om veiligheid zijn natuurlijke oliën bijna altijd veilig te gebruiken met andere haarproducten.

19. Kunnen natuurlijke oliën de kleur van mijn haar beïnvloeden?

Meeste oliën kunnen veilig gebruikt worden op gekleurd haar. Een goed voorbeeld hiervan is kokosnoot olie, dit is een olie die een sterk bevochtigende eigenschap heeft en zelf geen kleur heeft als het is opgewarmd. Het is natuurlijk het beste als je voor het gebruik van deze olie ook weet dat je een hoge porositeit als het gaat om haren. Ook kan kokosnoot olie worden gebruikt als je medium porositeit hebt.

Als je iemand bent met een lage porositeit en je wilt een natuurlijke olie voor je gekleurde haar gebruiken raden we je argan olie of amandelolie aan.

20. Waar kan ik natuurlijke oliën kopen?

Natuurlijke oliën zijn verkrijgbaar bij natuurwinkels, drogisterijen en online retailers. Zorg ervoor dat je kiest voor kwalitatief hoogwaardige oliën (koudgeperst, 100% natuurlijk en ongeraffineerd).