Wimperuitval oorzaken en oplossingen

Wimperuitval oorzaken en oplossingen

Wimperuitval is iets wat ieder mens meemaakt, helaas kan het soms zijn dat het in overmate gebeurd wat als erg stressvol kan worden ervaren. Het zijn tenslotte haren die je ogen beschermen en je een stralende look geven, daarom moet je er erg goed mee omgaan en ze zo lang mogelijk beschermen. In deze blog willen we je uitleg geven over de meest voorkomende oorzaken en de praktische oplossingen die je kunt toepassen om je wimperuitval te minimaliseren.

Wimperuitval en wimperharen

Ieder mens heeft een gemiddeld aantal haren van 75-80 op de onderste ooglid en 90-160 op de bovenste ooglid. Gemiddeld gezien verliest een mens 1-5 wimperharen per dag, wanneer je merkt dat je meer haren verliest dan dit voor een lange tijd kan het zijn dat er iets aan de hand is.

Net zoals alle haren op de hoofdhuid zijn er verschillende fases waarin de wimperharen zich in bevinden. Kort gezegd zijn dat de groeifase,rustfase en uitvalfase. Het is hierbij belangrijk om te weten dat ieder haar zich in een andere deel van de cyclus bevindt dan een ander haartje. Het is daarom ook niet gek dat je soms wimperuitval hebt op 1 plekje in je wimperhaar lijn terwijl het er omheen nog wel aan het groeien is. 

Oorzaken van wimperuitval

Natuurlijke wimperuitval

Ook wel ‘shedding’ genoemd, zoals boven beschreven verliest ieder mens gemiddeld per dag 1-5 wimperharen. Dit is een normaal proces waarin een wimperhaar zich verplaatst van de rustfase naar de groeifase in de haargroeicyclus. Omdat de haarwortel en de structuren eromheen niet worden aangetast is dit proces ook verder normaal en niet schadelijk. Je hoeft hierbij ook niks te doen indien je vermoedt dat je hier last van hebt.

Slapen met make up

Specifiek als het gaat om mascara kan dit wimperuitval veroorzaken. Zelfs de meest hydraterende mascara zal op den duur je wimperharen uitdrogen en voor breken zorgen. Wanneer je slaapt kan door de mechanische druk van je hoofd op de kussen de stijve verharde haartjes makkelijk afbreken. Daarnaast zorgt mascara er op den duur dat je wimperharen zwakker worden door de extra gewicht wat het met zich meebrengt als het voor een lange tijd op je wimperharen blijft.

Oplossing: Spoel je mascara altijd uit met een zachte make up remover. Indien je in de avond voor wat voor reden dan ook te moe bent om het te verwijderen, zorg er dan voor dat je op je rug slaap met je gezicht naar de plafond toe zodat je wimpers beschermd blijven.

Irritatie door oogproducten

Het komt gelukkig niet vaak voor maar soms kunnen mensen wimperuitval krijgen door irritatie/allergische reacties door oog make up (waaronder eyeliner, mascara of oogschaduw). Intense allergische reactie komen zelden voor maar soms kan je wel te maken hebben met contactdermatitis. Dit heeft als minder vaak voorkomende symptoom wimperuitval.

Oplossing: Vaak is het opsporen en vermijden van het irriterende middel al voldoende om het probleem op te lossen. Indien dit niet genoeg is, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. 

Medische aandoening

Er zijn talloze aandoeningen die als symptoom wimperuitval hebben, hieronder hebben we de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet;

 • Schildklierziekte ( traag/snel werkende schildklier)
 • Alopecia areata (pleksgewijze kaalheid)
 • Chronische auto immuun ziektes ( waaronder reumatoïde artritis, lupus en psoriasis)
 • Blefaritis (talgklierontsteking van de oog)
 • Trauma aan het oog

Indien je een verdenking hebt dat je wimperuitval wordt veroorzaakt door een medische aandoening raden wij je aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts/dermatoloog. 

Wrijven in je ogen

Wimperharen zijn fijne structuren die zijn gemaakt om je ogen te beschermen van (fijne) stof. Ze zijn daarom niet bestendig tegen veel mechanische druk. Het is daarom ook niet gek dat wrijven in je ogen voor wimperuitval kan zorgen, we hebben het namelijk niet door dat we best hard wrijven in onze ogen door de dag heen.

Oplossing: Leer jezelf bewust te worden van deze aangeleerde handeling zodat je het kan verminderen of compleet kan vermijden. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan!

Trichotillomanie

Dit is een aandoening waarbij een individu een onbewuste neiging heeft tot het uittrekken van haren over het lichaam. Indien er wimperharen worden uitgetrokken kan dit leiden tot intense wimperuitval.

De reden waarom we deze aandoening een aparte kop hebben gegeven is omdat er vaak bij het trekken van de haren de wortel wordt meegenomen. Dit zorgt voor schade aan de haarwortel waardoor je op den duur kale plekken kunt krijgen die niet te herstellen zijn (zelfs niet met een wimperserum).

We weten dat dit een moeilijke aandoening is om mee om te gaan en dat vele mensen kampen met schaamte waardoor ze het moeilijk vinden om hulp te zoeken. Desondanks hopen we dat iedereen die hiermee kampt professionele hulp kan vinden omdat er behandelingen mogelijk zijn om dit onder controle te houden.

Irritatie door wimperextensions

Wimperextensions kunnen indien ze door een niet professional worden aangebracht wimperuitval veroorzaken. Het is daarom ook belangrijk om dit te laten doen door iemand die er veel ervaring mee heeft. 

Hieronder de 3 meest voorkomende fouten die je wilt voorkomen bij lash extensions;

 • Zorg ervoor dat de extensions die je kiest niet te zwaar zijn zodat ze niet teveel stress brengen op de natuurlijke wimpers. Wanneer er teveel stress komt op de wimper kan het zorgen voor premature wimperuitval.
 • Zogeheten ‘stickes’: Dit is het fenomeen waarbij twee of meer wimperharen of extensions aan elkaar gelijmd zijn. Als een natuurlijke wimperhaar in een andere haar is gelijmd terwijl het nog in de groeifase is kan het de andere wimperhaar prematuur uit de huid trekken. 
 • Nail heads: Dit is wanneer de wimperextensions aan de huid worden gelijmd i.p.v. de natuurlijke wimperharen. Dit is om meerdere reden vervelend. Namelijk dat het de nieuwe baby haren eruit kan trekken wanneer de natuurlijk wimperhaar uit de huid groeit en daarmee de lijm met zich meebrengt omhoog. Daarnaast kan het overgebleven lijm de poriën doen verstoppen wat groei van nieuwe wimperharen moeilijker maakt. 

Stress

Stress kan net zoals bij hoofdhaar ook uitval veroorzaken van de wimperharen. Dit gebeurd doordat stress een hormonale reactie kan geven die de wimperharen vervroegd in de rustfase laten overgaan vanuit de groeifase. Wat betekent dat ze korter dan normaal al uitvallen en meer tegelijk kunnen uitvallen wat tijdelijk kan leiden tot kale plekken.

Oplossing: Minimaliseer alle handelingen en bezigheden die stress veroorzaken en focus je op handelingen die stress verminderen zoals genoeg sporten, gezond eten/drinken en genoeg slapen.

Medicatie

Sommige medicatie kunnen tijdens gebruik (tijdelijk) wimperuitval veroorzaken. De verschillende groep medicijnen zijn;

 • Statines
 • Orale acne medicijnen
 • Bloedverdunners
 • Medicijnen tegen de schildklier
 • Medicijnen voor het reguleren van de bloeddruk

Specifiek willen we nog chemotherapie benoemen die het meest bekend staat als het gaat om algemeen haaruitval. Vaak is het meest opvallend op de hoofdhuid maar er wordt ook vaak wimperuitval en wenkbrauwuitval gerapporteerd onder de patiënten. Gelukkig komt een groot gedeelte van de haren terug wanneer de kuur eenmaal is voltooid. 

Indien je vermoedt dat je wimperuitval wordt veroorzaakt door je medicatie raden we je aan om altijd contact op te nemen met je huisarts of desbetreffende specialist.

Voedingsdeficiëntie

Je leest het overal op het internet…. te weinig van een bepaalde vitamine of mineraal (specifiek biotine) en iedereen die je direct een voedingssupplement wilt verkopen waarbij ze claimen dat het je wimperuitval of haaruitval zal oplossen.

Om het simpel te zeggen is de kans dat je wimperuitval hebt door een vitamine of een mineraal deficiëntie vrij klein om twee reden;

 • De meeste van jullie die dit lezen leeft in Nederland waar iedereen toegang heeft tot een gevarieerd dieet waarbij je geen evidente deficiëntie zou moeten hebben (exclusief medische aandoeningen)
 • Je een vrij intense deficiëntie zou moeten hebben om wimperuitval te krijgen. Indien dit het geval was, had je al waarschijnlijk eerder aan de bel had getrokken door alle andere symptomen die je erbij zou ervaren.

Indien je het toch niet allemaal vertrouwd qua voeding en je toch voor de zekerheid een voedingssupplement wilt gebruiken, kan dat natuurlijk altijd. Zolang je realiseert dat het een aanvulling is op je dieet en niet een vervanging.